Obiektyw mam 18-55mm. A ustawiać ONE SHOT,AI FOCUS,AI SERVO ?
Wersja do druku
Sądze, że minimum zaangazowania z Twojej strony bardzo by pomogło. Trudno nauczyć kogoś fotografować zdalnie tym bardziej jeśli ta osoba chce mieć wszystko podane na tacy.
Chyba wiem o co ci chodzi. Myślisz że trzeba ustawić konkretne ustawienia i aparat będzie robił zdjęcia. Regularnie się z tym spotykam.
Po co manualne ustawienia jak by było jedno magiczne które będzie działało w każdej sytuacji.
Ustaw na zielony kwadracik i rób zdjęcia.
A jak dotrwasz do czasu kiedy będziesz chciał wiedzieć coś więcej to przeczytasz instrukcję obsługi.
I wtedy jak będziesz miał wątpliwości to zadasz pytanie które ma sens i dostaniesz sensowną odpowiedź.
Miłej zabawy ;)
Ale pytam czy też ustawiać i czy to będzie miało jakąś roznice. Odpiszę jutro koło 14.Pozdrawiam:)
Cytat:
Weż poczytaj tą instrukcję bo przepisujemy ją tu na nowo.I tak ją przeczytasz i tak.Ale ja po co? :lol:
One Shot - ostrość ustawiana jest przy każdym naciśnięciu do połowy spustu migawki,
Al Servo - przy wciśniętym do połowy spuście migawki ostrość jest automatycznie ustawiana za zmieniającym położenie obiektem,
Al Focus - jest trybem łączącym One Shot i Al Servo, w którym aparat automatycznie przestawia się z trybu pojedynczego w ciągły jeśli obiekt zacznie się poruszać.
OK mam wrażenie że masz 12 lat i poważnie nie czytałeś instrukcji. Zacznij od postaw. Nie ma złotego środka. Każdy zaczynała ale bez przesady. Ustawiaj sobie aparat i patrz jak świat się zmienia.
Instrukcja w dłoń czytasz, aparat w dłoń sprawdzasz jak to wpływa na zdjęcie itd.... w końcu zobaczysz co z czym i jak jedno wpływa na drugie. Też miałem 350d i w instrukcji jest wszystko co potrzeba by zacząć. Poważnie. Papier nie gryzie, czasami kaleczy. :) Powodzenia
Taka przepytka powoduje ciekawe przemyślenia.Naciskam sobie te guziki praktycznie odruchowo.Nie wywołuje już mi się nazewnictwo.Muszę poczytac tę instrukcję jednak:shock: :lol:
Bez urazy, ale autorze wątku przeczytaj jakiś poradnik, książkę, artykuł o fotografii dla początkujących, bo z zadanych pytań odnoszę wrażenie, że pominąłeś te lektury. Potem instrukcję, i dopiero wtedy zacznij ćwiczyć. Wcześniej szkoda migawki. Pozdrawiam
Janmar o tym się po prostu nie myśli po latach :) to tak jak wiązanie buta. Też się nie zastanawiasz.
A mam takie jeszcze pytanie,dlaczego ustawia mi się sama przyszłona czyli "Av"? Czy tak musi być?