Odp: [PeterMr] Warszawa - jedno ze zdięć z mojego pierwszego wypadu z lustrzanką
Cytat:
ale o twarzy zaciemnionej nie pomyślałem....
Zwracam Ci na to uwagę bo światło akcentuje a cień chowa.Ta Syrenka ma skutkiem tego "twarz " z tyłu głowy.
Odbiorca jeśli widzi postać zawsze szuka twarzy,oczu, to jest zakodowane w nas.
Ten rozkład światłocienia burzy równowagę światła i cienia,budzi niepokój że coś jest nie tak..
Odp: [PeterMr] Warszawa - jedno ze zdięć z mojego pierwszego wypadu z lustrzanką
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Z mostu Siekierkowskiego jest też nieźle. Kwestia wybrania się w odpowiednich okolicznościach przyrody.
Twoja Panorama mi się podoba, ja następnym razem wybiorę się na Siekierkowski. Już nie mogę się doczekać na ładną pogodę. Nie mam pomysłu co fotografować przy takiej pogodzie jak teraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Zwracam Ci na to uwagę bo światło akcentuje a cień chowa.Ta Syrenka ma skutkiem tego "twarz " z tyłu głowy.
Odbiorca jeśli widzi postać zawsze szuka twarzy,oczu, to jest zakodowane w nas.
Ten rozkład światłocienia burzy równowagę światła i cienia,budzi niepokój że coś jest nie tak..
Dziękuję, bardzo cenna uwaga.
Spacer po warszawskiej Starówce - zdjęcia prosto z puszki.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
A wysil się trochę i popracuj nad obróbką zanim pokażesz fotki. Praktycznie tylko siódemka może przyciągnąć wzrok. Pozostałe to takie nijakie, zwykłe pstryki z wycieczki szkolnej. Pozdrawiam.
wycieczkowe kadry, nic wiecej
Cytat:
Zamieszczone przez
PeterMr
Spacer po warszawskiej Starówce - zdjęcia prosto z puszki.
Jak na mój gust, zdjęcia mają o wiele za duży kontrast. Nasycenie też mogłoby być mniejsze.
Podaj, jakie masz nastawy w aparacie dla jotpegów.
Jeszcze sprawa kompozycji. Na przykładzie zdjęcia nr 5 powiedz, co chciałeś na nim pokazać - ludzi na pierwszym planie, czy panoramę Starówki?
Ustawienie kontrast +1, nasycenie +2, ostrość też trochę podkręcona.
Odnośnie piątki chodziło o panoramę.
Pierwszy raz robiłem do JPG.
Cytat:
Zamieszczone przez
PeterMr
Ustawienie kontrast +1, nasycenie +2, ostrość też trochę podkręcona.
Odnośnie piątki chodziło o panoramę.
Pierwszy raz robiłem do JPG.
Ustawiłbym kontrast na minimum, bo zawsze można go póżniej podciągnąć. Ostrość plus 1, lub 2, nasycenie na 0. A przede wszystkim poczekałbym na lepsze światło i brak tłumów przed obiektywem ;-)
Zmienię ustawienia następnym razem. Odnośnie światła i ludzi to niestety nie miałem na to wpływu :)
Pora dnia, którą wybrałeś na fotografowanie, nie jest zbyt dobra. Dużo słońca, dużo cienia, dużo problemów ;-)