Odp: Zmiana systemu Canon > Nikon ? 30d > d7000
Nie zmieniaj... Nie ma sensu zmieniać siekierki na kijek... Siedź w canonie i tyle! Ja z D700 z akcesoriami przeszedłem na canona mimo tego, że jest "gorszy" (żart dla napinaczy), nie uzyskasz takich kolorów, szumów małych rzeczy, które na prawdę cieszą oko na nikonie jak na canonie... Uwierz mi, że wiem co mówię, siedziałem w Nikonie długo, D60, D90, D700, masa obiektów przeszła przez moje ręce 24-70 2.8, 50 1.8, 85 1.4, 35, 14, 8, 70-200 itp... Jak pomacałem 5dmk2, zrobiłem nim jedną sesję w studio, nie ma co porównywać Canon daje lepsze efekty tylko trzeba się go nauczyć, ja nadal ogarniam Canona i mimo wszystkich lat spędzonych w Nikonie, nie chcę znów go kupować ; )!! Jeśli masz tyle rzeczy do Canona siedź w nim dalej.
co do d7000 i ze nie ida do serwisu.
D7000 po kalibracji.... - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne
nie chce sie kłócic ale skoro ludzi pisza ze jest **** z af i dopiero bo serwisie jest ok to chyba tak jest. Nie mówie ze tak jest w 100% puszek ale masz szanse jak widać trafić bubel i czekac miesiąc na serwis;)
Puszka sama w sobie na pewno bardzo ciekawa ale czy jest sens wymieniać system? bawic sie w sprzedaz tego wszystkiego? nie lepiej zakupic 50d/60d(opcja tańsza) 5dmkII(opcja droższa)?
podzielam opinię xxkomarxx.
sebi667 - jeśli masz budżet i chęci, by robić lepsze foty, to kup szkło z zakresem którego nie masz (np. uwa) albo wydaj na wycieczkę w miejsce, w którym zrobisz super fotki (np. krajobrazu).
zacznij od starej zasady: przeanalizuj jakie bedziesz chciał kupić szkła a potem zastanawiaj sie nad puszką
nie wiem co bardziej lubisz zoomy czy stałki, ale oba systemy są juz na bardzo wyrównanym poziomie
z 30D byłem bardzo zadowolony i wiem że tylko dobrych szkieł wymagał, wiec naprawde zainwestuj w szkła i lampe
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
... szumów małych rzeczy, które na prawdę cieszą oko na nikonie jak na canonie...
marcinstanczak co dokładnie masz tutaj na myśli ?
Dziękuję wszystkim za komentarze, również te bardziej "krytyczne". Po przeczytaniu ich wszystkich doszedłem do wniosku, że jednak warto pozostać przy canonie. Póki co zostawię body a dokupię jakieś lepsze szkło podstawowe oraz zmienię lampę a z czasem pomyślę nad nowym lustrem. No i więcej poświęcę na samą naukę fotografowania niż gonieniu za nowinkami (jak to wspomniał puciu) :-).
Dzięki wszystkim jeszcze raz, pozdrawiam!
Wątpliwości rozwiane i temat chyba można zamknąć :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
v3n
proponuje czytac mniej glupot na forum :) od pierwszego dnia wprowadzenia do teraz sprzedazy nikona D7000 sprzedalismy ich duzo naprawde duzo i nie wrocila do nas zadna szt. na kalibracje czy tez z olejem z frytek jedyny korpus jaki wyslalismy "wadliwy" do serwisu okazal sie byc utopionym aparatem przez uzytkownika. Tak samo jak 5dm2 nie nadaje sie do fotografowania poniewaz AF nie dziala i jest celny tak samo jak bron niegwintowana, czyli strzelasz i modlisz sie zeby trafic
Skąd takie bzdury bierzesz na temat 5D2 ? Tego sprzętu jeszcze długo nic nie przegoni jeśli chodzi o wykonanie i poprawność działania - trzeba się go tylko nauczyć wykorzystywać :)
--- Kolejny post ---
[QUOTE=sebi667;1143005]Dziękuję wszystkim za komentarze, również te bardziej "krytyczne". Po przeczytaniu ich wszystkich doszedłem do wniosku, że jednak warto pozostać przy canonie. Póki co zostawię body a dokupię jakieś lepsze szkło podstawowe oraz zmienię lampę a z czasem pomyślę nad nowym lustrem. No i więcej poświęcę na samą naukę fotografowania niż gonieniu za nowinkami (jak to wspomniał puciu) :-).
QUOTE]
Bardzo dobry pomysł wpadł Ci do głowy - czasem zamiast inwestować na wyrost lepiej podszkolić warsztat.
Jeśli sądzisz, że zmiana systemu wystarczy, aby robić lepsze zdjęcia, to jesteś w błędzie.
Canon i Nikon - to odwieczni rywale konkurujący ze sobą ze zmiennym szczęściem, ale produkujący porównywalny sprzęt.
Chwilowo wydaje się, że akurat Nikon trochę wyprzedza Canona, ale jakie to może mieć znaczenie dla szeregowego fotografa-amatora, jak Ty, czy ja ? :-)
To, co dla Ciebie może być istotne, to fakt, że Canon ma lepszą "szklarnię".
Życzę dobrych decyzji.