Odp: pełne formatowanie karty pamięci
Cytat:
a ja jestem przekonany, że z takim efektem mamy do czynienia przede wszystkim w przypadku nośników magnetycznych.
Układy elektroniczne mają nam dać na wyjściu logiczne "1" lub "0" niezależnie od tego, co pokazywały wcześniej...
Tak, dokładnie to pisałem o twardych dyskach ale to tylko szkic idei pozwalajacej taką czy inną metodą odzyskiwać dane.Oczywiście w wypadku np.spiłowanych nr. na silniku trawi sie to miejsce by uzyskac ślad itd,itd..
Chciałem powiedziec że wszytkie nasze działania zostawiaja trwały ślad i jakis nowy " Sherlock " lub "Sokole oko" odczyta...
Dobrze, ale zerowanie karty dla zwykłego użytkownika jest chyba w miarę skuteczne? I dane są trudne do odzyskania?
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek231
nie do końca , dobre programy nawet po nadpisaniu potrafią odzyskać dane.
Co dokładnie masz na myśli ??? Nadpisane pliki zostają usunięte bezpowrotnie, bo ich struktura zostaje zmieniona :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ciekawe, jak odzyska się dane z karty, którą w 100% nadpiszesz.
Cichy nie odzyska się, to bzdura wyssana z palca.
Informacja w pamięciach FLASH zapisana jest w postaci mniejszego lub większego ładunku zgromadzonego w tzw. pływających bramkach specjalnych tranzystorów polowych. Po skasowaniu rzeczywiście ten ładunek może się nieco różnić w zależności od tego co wcześniej było zapisane. Ale nie ma jednak możliwości odczytania tego na wyprowadzeniach układu scalonego. Po pierwsze trzeba by wydłubać strukturę krzemową z obudowy. Potem zastosować jakąś technikę obrazowania wrażliwą na potencjał na badanej powierzchni np. AFM z sondą Kelvina. A i tak nie wiem czy to by coś dało bo bramka pływająca przykryta jest bramką roboczą. Sytuacja komplikuje się dodatkowo w przypadku pamięci MLC, gdzie nie jest zapisywane '0' albo '1' ale cztery lub osiem różnych stanów, odpowiadające parom bądź trójkom bitów.
Witam,
Racja Panowie, ale w tej całej dyskusji zapominacie o tzw. "bad sectors"... Jeśli sformatujemy kartę SD i zapiszemy coś na niej, to te dane zapisywane są fizycznie w blokach pamięci FLASH, a kontroler karty organizuje te bloki w klastry (jednostki alokacji) - dane o miejscu zapisu znajdują się w tablicy FAT. Jeśli po pewnym czasie kontroler karty SD stwierdzi, że dany blok jest uszkodzony (nie da się do niego zapisać lub z niego odczytać), to oznacza klaster jako uszkodzony ("bad sector") i już więcej z niego nie korzysta - ale dane tam umieszczone ZOSTAJĄ bez zmian :) . Przy najbliższym formatowaniu, jeśli kontroler znowu stwierdzi, że nadal nie można tam zapisywać/odczytywać, to znowu klaster oznaczany jest jako "uszkodzony" i omijany. Jednak po pewnym czasie lub w określonych warunkach (ochłodzenie karty lub ogrzanie) czasem da się odczytać umieszczone w "uszkodzonych" klastrach dane... (a więc, nie da się odczytać poprzednich danych po nadpisaniu całej karty, ale w specyficznych warunkach "teoretycznie" dałoby się odczytać dane zawarte w "Uszkodzonych" klastrach - jeśli takie są na karcie...).
Cytat:
Zamieszczone przez salas
Dobrze, ale zerowanie karty dla zwykłego użytkownika jest chyba w miarę skuteczne? I dane są trudne do odzyskania?
Tak - zerowanie ("low format") lub 100% nadpisanie danymi karty, dla zwykłego użytkownika jest bardzo skuteczne.
Pozdrawiam, Alex
Oprócz opcji "bad sector"można pewnie cos jeszcze próbować ....
Jeśli na karcie istnieje zapis,zostanie sformatowana i potem użyta do zapisu ,niekoniecznie te akurat pliki które nam chodzi zostaną nadpisane.Może tak a może nie. Stopień zapełnienia karty itd. może spowodować że odzysk części plików jest banalnie prosty.
Jesli o poważne sprawy chodzi nie ryzykowałbym dla stu złotych na pewno.Nie takie rzeczy ludzie rozwalali.Enigma też do pewnego czasu była nieodczytywalna.
Zbyt naukowo do tego podchodzicie a prawda jest taka, że po nadpisaniu zawartości z karty w 100% nie da się z niej już nic odzyskać .
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Zbyt naukowo do tego podchodzicie a prawda jest taka, że po nadpisaniu zawartości z karty w 100% nie da się z niej już nic odzyskać .
W sumie tak.Masz rację.
Witam,
Cytat:
Zamieszczone przez Bolek02
(...)a prawda jest taka, że po nadpisaniu zawartości z karty w 100% nie da się z niej już nic odzyskać .
A dokładniej:
Cytat:
(...)a prawda jest taka, że po sformatowaniu, nadpisaniu zawartości z karty w 100% (do pełna), i ponownym sformatowaniu praktycznie nie da się z niej już odzyskać pierwotnych plików.
Zrobiłem test: wziąłem kartę 16GB (rozmiar sektora 200h, klaster 10000h (osiem sektorów)), wczytałem zawartość sektorów karty do "niskopoziomowego" edytora szesnastkowego (np. HxD) i porównałem zawartość sektorów przed i po nadpisaniu/formatowaniu - po drugim formatowaniu w sektorach były 00h i nie dało się odzyskać pierwotnej zawartości... - po samym nadpisaniu (bez formatowania) zostają jeszcze "śmieci" z poprzednich plików, jeśli "końcówka" pliku nie zajmuje całego klastra (pełnych 8-miu sektorów), ale pełne formatowanie skutecznie to wymazuje...
Myślę, że już teraz sprawa jest jasna...
Pozdrawiam, Alex
Alex dokładnie to miałem na myśli. Myślę, że Twoja wypowiedź wyczerpuje temat i wszelkie dywagacje.