A propos kolorów w 7D, zauważyłem, że są lepsze jeśli ustawimy Adobe RGB zamiast sRGB.
Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
Wersja do druku
A propos kolorów w 7D, zauważyłem, że są lepsze jeśli ustawimy Adobe RGB zamiast sRGB.
Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
Już nie pierwsza jego praca w takim deszczu i działa. Zdjęcia prosze nie oceniać bo robione z murku szaletu miejskiego bez obróbki.
tez nie dawno stałem przed takim wyborem , i padło na 60D .wszystko jest w porządku tylko troszke brakuje mikrokalibracji w puszce. a za to jest lżejszy ( nie da sie rozbijać orzechów ) i ma odchylany wyświetlacz który bardzo pomaga przy fotografii robaków w trawie :) a zaoszczędzoną kasę można przeznaczyć na jakieś szkiełko czy teleconwerter który zwiększy ogniskową przy fotografii dzikich zwierząt . a ze nie jest uszczelniona ? mozna to zrobić w inny sposób
Ja stojąc teraz przed wyborem (mam 7d) kupiłbym właśnie 1d III :D Zresztą nawet zastanawiałem się nad zmianą, ale mając już to 7d wg mnie nieopłacalna jest przesiadka na 1d3. W 7d denerwuje mnie matryca ale ja jestem szumofobem więc nie do końca się mną sugeruj ;] Generalnie za te pieniądze (+/- 3.5tyś) nic lepszego do tego typu zadań nie kupisz. No Ewentualnie coś od Pentaxa ale tam za to nie bardzo jest co podpinać pod te puszki :D Oczywiście jeśli chodzi o te dłuższe szkła.
Witajcie..
Nie będę nowego wątku tworzył, gdyż w znacznej części dotyczy aktualnego.
Aktualnie rozważam wejście na moje pierwsze lustro i tym samym wybór systemu, rozpocząć żmudną, syzyfową pracę kompletowania szkieł itd.
Z racji, iż dla mnie wydatek 5-6 k to dużo chciałbym, aby się w części zwracał bądź przynajmniej rozwijał się "samoczynnie".
Zastanawiam się najpierw nad zakupem lustra + szkła pod krajobrazy i tworzenie panoram. Z racji, iż mam pośrednie zlecenia turystyczne dlatego uważam, że może mi to przynieść dodatkowy dochód i pod tym kątem najpierw chciałbym wybrać sprzęt.
Aktualnie zastanawiam się nad
- 60d + samyang 8mm + Tokina 11-16mm
- 7d + samyang 8mm + ew. Tokina
i tutaj trochę skok..
- 5dmkII + samyang 14mm lub/ew. zenitar 16mm (oczywiście UŻYWKA i to w jakiej kondycji... to już można się domyśleć)
Co prawda FF jest znacznie lepszym rozwiązaniem, tylko nie wiem czy w rezultacie wystarczy mi kaski i zastanawia mnie to czy nie lepiej najpierw wejść na kropa i mieć ew. dwa lustra niż FF i jedno lustro i z czasem (nie wiem jak długim) dorabiać się już konkretnej maszynerii... Nie ukrywam, że z kropem może byłoby mnie stać na coś jeszcze z zakresu szkła, więc może to nawet kwestia 3 szkieł... w tej cenie.
Ktoś może doradzić? biję się już trochę czasu z tymi myślami i decyzji podjąć nie umiem..:)
PS: Oczywiście mam na oku jeszcze inny system (d7000 + coś podobnego w szkłach), ale nie szukam potwierdzenia nt. nikona tutaj:P
Pozdrawiam
Ja bym olał i nikona i canona i kupił Pentaxa :D K-5II (albo nawet k-30) + zestaw szkieł jaki ci pasi.
To może inaczej, ktoś może widział jak wyglądają rezultaty wyplute z takiego np. zenitara 16mm z kropa? Widziałem fotki z tego szkła zapięte pod FF i powiem szczerze, że mi przypadły do gustu bardzo.. Zastanawia mnie jak takie szkło współpracowałoby z kropem:)
PS: Co do Pentaxa miałem na początku jeszcze takie myśli, ale jakoś nie mogłem się ani trochę do tego przekonać...:)
Lepszego APS-C od pentaxów nie znajdziesz. Zapiąc pod twoje potrzeby też jest co. Ale jednak co FF to FF :D