Odp: technika fotografowania między innymi z lampą. pytanie.
mam założony dyfuzor phottixa taki plastikowy i ta sytuacja opisana na początku jest właśnie z jego użyciem.
A mozesz dla swietego spokoju sprobowac zrobic jeszcze raz podobne zdjecie tylko ustawic ISO 100, a reszte parametrow zostawic bez zmian?
jasne. przetestuje to na pewno
Cytat:
Zamieszczone przez
jacentym
Dzięki tlustyx ale chodzi jedynie o przypadek z palnikiem na wprost ponieważ nie ma od czego odbić.
Natomiast czas otwarcia migawki w ogóle nie wpływa na moc błysku a nie tylko nie ma większego wpływu. i wiadomo na co wpływa przysłona, iso itd.
Świec w sufit, dłonią spróbuj skierować nieco światła w kierunku planu. Czyli nadal zasada odbijaj od wszystkiego .. Np dłoni ;)
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Cytat:
Zamieszczone przez
jacentym
Dzięki tlustyx ale chodzi jedynie o przypadek z palnikiem na wprost ponieważ nie ma od czego odbić.
Natomiast czas otwarcia migawki w ogóle nie wpływa na moc błysku a nie tylko nie ma większego wpływu. i wiadomo na co wpływa przysłona, iso itd.
Chciałem poradzić to co tłusty: odbij od ściany za sobą. Ty piszesz że nie ma jak odbić. I tego to już nie rozumiem. Jak jesteś w pomieszczeniu to zawsze jest od czego odbić.
Bernard Wybierała
No nie zawsze da sie odbic od ścian czy sufitu. Ściany jak i sufity potrafią być mocno kolorowe.
chodzi o przypadek kiedy podłoga jest granatowa a ściany i sufit czarne oddalone od obiektu o kilkanascie metrów. no sufit może bardziej kilka niż kilkanaście.
Spróbuj mini softoboxa na lampę, trochę upierdliwie jest poruszanie się z tym ale efekty są zadowalające.
LumiQuest Mini Softbox