Można użyć Magic Lantern. Aktualnie wystarczyło by wgrać plik w formacie .422 i już można by otworzyć go za pomocą Magic Lantern (jest funkcja do podglądu tych plików).
Prefs -> Image review settings... -> SET + MainDial : 422 Preview
Wersja do druku
Można użyć Magic Lantern. Aktualnie wystarczyło by wgrać plik w formacie .422 i już można by otworzyć go za pomocą Magic Lantern (jest funkcja do podglądu tych plików).
Prefs -> Image review settings... -> SET + MainDial : 422 Preview
Autor wątku chce wyświetlić zdjęcie w aparacie, tak więc otrzymał pomysł jaki przyszedł mi do głowy, można by jeszcze spróbować wgrać plik bmh, i otworzyć tak jak otwiera się help w ML.
Co do opowieści, znam tylko od autorów ML, gdy testowali nowe niebezpieczne kody ;) Oficjalne wersje działają ok (ale gwarancji nikt nie da), testowych nikomu nie polecam (ratowanie aparatu nie jest zbyt fajne :mrgreen:).
jeny. otwórz zdjęcie w windowsie i zrób zdjęcie monitorowi. prościej i łatwiej chyba się nie da. jeśli chcesz mieć przykład konkretnej pozy przy sobie.
Witam,
Kolega nie chce zainstalować ML-a, instalować firmware, bootować kartę itp. - chce po prostu tylko wyświetlić zdjęcie...
Nie masz zmieniać obszaru roboczego, tylko "przepróbkować" zdjęcie do innej rozdzielczości - nie mam CS5, ale w CS2 wybierasz Image Size -> Pixel Dimensions i wpisujesz wartości (musi być zaznaczona opcja Resample Image). Ew. instalujesz darmową przeglądarkę IrfanView i tam z menu Image wybierasz Resize/Resample i wpisujesz docelowe wartości.
Pozdrawiam, Alex
(IrfanView: http://www.dobreprogramy.pl/IrfanVie...ows,12867.html)
Teraz sprawdziłem czy da się wgrać jpg, najlepiej zrobić zdjęcie aparatem, otworzyć je np w PS, wkleić do tego zdjęcia zdjęcie które potrzebujemy (zachowamy poprawny exif canona) i zapisać. U mnie działa. Myślałem, że będą jeszcze jakieś inne czary, od sprawdzania czy to na pewno z tego aparatu ale jednak nie ma.
Wiem, że z odtwarzaniem filmików innych niż z aparatu jest problem. Dla tego myślałem, że ze zdjęciami też.
Udało się:DCytat:
chce po prostu tylko wyświetlić zdjęcie...
Żeby aparat odczytał plik, podczas zapisywania ( cs5 ) musi być zaznaczona opcja " format standardowy" jeżeli zaznaczyłem "format progresywny " aparat nie odczytywał pliku.
A to też bardzo ciekawy sposób, można zrobić tzw mozaikę z kilku zdjęć .Cytat:
wkleić do tego zdjęcia zdjęcie które potrzebujemy
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem, i okazaną pomoc, jeżeli będę mógł- potrafił też chętnie pomogę
Pozdrawiam