Odp: Kobieta filmująca lustrzanką - opinie
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Dokładnie o to chodzi ; ) Ostatnio zostałem na lodzie jeśli chodzi o studniówkę, Pani przez telefon mi powiedziała tydzień przed, że rezygnują bo jakiś uczeń dla nich zrobi i chce zwrot zaliczki ; )! Roześmiałem się i kazałem jej zajrzeć w umowę, że zaliczek się nie zwraca ; ) Dobre i 1/2 ceny jaką mieli zapłacić, ciekawy jestem jak poradzi sobie ten uczeń z 300 płytami, jak to zrobi, zamówi itp ; )
Wiesz trzeba na to patrzeć tak że to i tak żaden klient jeśli liczy się tylko taniość. A jak sobie poradzi? - A co to komputery wszystkim wyłączyli, płyty w każdym sklepie kupi - nie przesadzajmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
W umowie mam zastrzeżone, że zaliczki nie podlegają zwrotom ; )
W umowie to możesz mieć zastrzeżone choć co ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
milka
W takim razie jak znaleźć w dzisiejszych czasach Klienta, który zapłaci kilka razy więcej nam niż np. uczniowi?
Trzeba oferować coś czego ten uczeń nie zrobi - ze względu na sprzęt, wiedzę, ryzyko itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
to bez znaczenia, gdyby babka oddała sprawę do sądu to najprawdopodobniej odzyskała by kasę gdyż kodeks cywilny jasno traktuję tę sprawę, radzę zmienić zapis w umowie na "zadatek"
Mój błąd mam zadatek w umowie nie zaliczkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
milka
W takim razie jak znaleźć w dzisiejszych czasach Klienta, który zapłaci kilka razy więcej nam niż np. uczniowi?
Nie mam pojęcia, do mnie akurat ludzie sami się już zgłaszają, najczęściej z polecenia, strony www. Trzeba kombinować ile idzie, bilbordy, reklama w gazecie, okleić samochód itp.
Zacznijmy od tego, że uczeń zrobił to za darmo, a ludzie teraz "liczą grosz" z tego co widzę, bo wystarcza im fotograf ślubny za 200 złoty, potem narzekają, że mają słabe zdjęcia, mało i dopiero po sesję plenerową dzwonią do kogoś kto się "zna". Coraz więcej osób "leci" na niskie ceny, sam mam w mieście 2 "fotopstryków", którzy robią zlecenia za 1/4 mojej ceny... Ludzie albo poszaleli albo nie obchodzi och jakość tylko "co będzie to będzie"... Według mnie lepiej dorzucić coś ekstra do zdjęć czy też video i mieć coś fajnego niż potem narzekać co robią bardzo często ludzie w tych czasach... Ciekawy jestem jak to wygląda prawnie, jeśli ludzie, którzy nie posiadają założonej firmy, nie płacą ZUS'ów robią normalnie zlecenia...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz trzeba na to patrzeć tak że to i tak żaden klient jeśli liczy się tylko taniość. A jak sobie poradzi? - A co to komputery wszystkim wyłączyli, płyty w każdym sklepie kupi - nie przesadzajmy.
Okej, okej może i płyty nagra, ale co dalej? Jeśli ja po rozmowie z nimi, mam powiedziane, że chcą to w ładnych opakowaniach? Uczeń nagra i będzie "sprzedawał" płyty bez nadruku, bez żadnej okładki, po prostu w kopertce?; ))
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Okej, okej może i płyty nagra, ale co dalej? Jeśli ja po rozmowie z nimi, mam powiedziane, że chcą to w ładnych opakowaniach? Uczeń nagra i będzie "sprzedawał" płyty bez nadruku, bez żadnej okładki, po prostu w kopertce?; ))
Może wydrukuje je na szkolnej drukarce, może u kolegi, może poligrafię zrobi ktoś z rodziców po taniości, może skoro niższa cena to się zgodzili na wersję bez wydruku - nie wiem. Tak czy tak wiem że w sytuacjach gdzie zaczyna się liczyć cena nagle okazuje się, że zamawiający już wielu rzeczy nie potrzebuje (a które do nie dawna wydawały się niezbędne).
To są żadni klienci i żaden biznes IMHO.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może wydrukuje je na szkolnej drukarce, może u kolegi, może poligrafię zrobi ktoś z rodziców po taniości, może skoro niższa cena to się zgodzili na wersję bez wydruku - nie wiem. Tak czy tak wiem że w sytuacjach gdzie zaczyna się liczyć cena nagle okazuje się, że zamawiający już wielu rzeczy nie potrzebuje (a które do nie dawna wydawały się niezbędne).
To są żadni klienci i żaden biznes IMHO.
Z tego co Pani przez telefon mi powiedziała to uczeń zrobił zdjęcia za darmo ; )) Więc nie ma tu mowy o jakiejś taniości tylko o darmowych zdjęciach. Nie rozumiem nadal takich poczynań jeśli chodzi o darmowe zdjęcia, ja rozumiem zrobić koleżance zdjęcia za darmo lub w formie TFP ale nie studniówkę... Mam nauczkę by więcej nie składać ofert na studniówki ; ))! Niech robią co chcą, ja się w to nie mieszam ; )!!
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Mam nauczkę by więcej nie składać ofert na studniówki ; ))! Niech robią co chcą, ja się w to nie mieszam ; )!!
jako 20-letni praktyk potwierdzam, od komunii też jak najdalej gdyż użeranie się z rodzicami rozkapryszonego bachorstwa przekracza moje nerwy...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
to bez znaczenia, gdyby babka oddała sprawę do sądu to najprawdopodobniej odzyskała by kasę gdyż kodeks cywilny jasno traktuję tę sprawę, radzę zmienić zapis w umowie na "zadatek"
Chyba tylko zadatek jest zdefiniowany w KC, zaliczka nie - z zasady się ją zwraca, chyba że w umowie jest wprost zastrzeżone, że nie. Osobiście nie podpisuję umów z niezwrotną zaliczką, albo zadatek, albo zwrotna zaliczka, bezzwrotna zaliczka wg. mnie jest nieuczciwa w swej konstrukcji.
a jaki jest sens pobierać "zwrotną zaliczkę" ?
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
jako 20-letni praktyk potwierdzam, od komunii też jak najdalej gdyż użeranie się z rodzicami rozkapryszonego bachorstwa przekracza moje nerwy...
Dzięki za podpowiedź ; ))!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Chyba tylko zadatek jest zdefiniowany w KC, zaliczka nie - z zasady się ją zwraca, chyba że w umowie jest wprost zastrzeżone, że nie. Osobiście nie podpisuję umów z niezwrotną zaliczką, albo zadatek, albo zwrotna zaliczka, bezzwrotna zaliczka wg. mnie jest nieuczciwa w swej konstrukcji.
Michał według mnie zaliczka, zadatek nie powinny być zwracane, w końcu jest to swoistego rodzaju rezerwacja mojego czasu. Przykładowo, wiadomo zima dla mnie jest takim okresem przestojowym jeśli chodzi o śluby, wpada mi taka studniówka, która opłaci mi przykładowo 3 ZUS'y, już planujesz kolejną kasę, którą zarabiasz właśnie w inny sposób niż studniówka, np zamawiasz nowy obiektyw ale nie musisz go odesłać bo studniówka Ci przepadła, nie masz kasy na obiektyw bo musisz ZUS zzapłacić : )) Nie to, że tracisz zlecenie, bo uczeń zrobi to za darmo, to nie masz za co zapłacić ZUS'u, musisz kombinować z kasą ile się da by wyjść na koniec miesiąca z jakimś groszem w kieszeni. Dlatego podchodzę do zaliczek, zadatków w ten sposób, że jest to rezerwacja, jeśli się nie odbędzie dana uroczystość ta zaliczka, zadatek zostaje u mnie jako mała rekompensata tego, że nie zarobię więcej ; ) Mogę się mylić ale to moje podejście do tego...
Hi...
Zapominasz że są też tacy którzy nie wywiązują się z umowy - np. nie przyjadą na imprezę robić zdjęcia bo im "auto nie odpaliło" :). Zaliczka i zadatek działają obustronnie. Zadatek - w przypadku gdybyś Ty nie wywiązał się z umowy podlega zwrotowi w PODWÓJNEJ wysokości. Zaliczka podlega zwrotowi do wysokości w jakiej została zapłacona.
W przypadku zaliczki nie ma regulacji wprost w KC. Nie oznacza to jednak że zaliczki nie można zatrzymać. Można - ale w przypadku dalszego dochodzenia roszczeń np. można zatrzymać na poczet kosztów jakie poniosła strona przed i przez wypowiedzenie umowy.
Pozdrawiam...
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Dokładnie o to chodzi ; ) Ostatnio zostałem na lodzie jeśli chodzi o studniówkę, Pani przez telefon mi powiedziała tydzień przed, że rezygnują bo jakiś uczeń dla nich zrobi
Żeby tak było tylko ze studniówkami, to samo jest z fotografią wnętrz, fotografią reklamową (pakszoty) idzie taki strzeli (nową wypaśną komórką, albo pożyczoną lustrzanką od wujka :mrgreen:) kilka zdjęć produktów na półce w sklepie, a klient się cieszy, że ma za darmo lub za jakieś grosze.
Na zdjęciach nic nie widać ale jest TANIO i wszyscy są zadowoleni.