Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?
Jak napisał jellyeater, tylko RAW i wyciąganie czarnego z cieni. Tryb może być dowolny, korekta ekspozycji na +1 albo więcej lub/i pomiar światł punktowy, naświetlać na histogram. Inaczej albo czarne na zdjęciu będzie czarne bez szczegółów, albo jak już fotografowany obiekt będzie OK, to śnieg bedzie jedną białą plamą. Na takich zdjęciach jest dla cyfrówek za duża rozpiętość tonalna i trzeba to trochę oszukać, ale da się tylko RAWem.
Można też wywołać RAWa 2 razy i kleić, coś w rodzaju HDRa ale z jednym plikiem, da to porządany efekt, ale jakościowo będzie gorzej.
Leon@ pod cropem miałem na mysli matrycę - właśnie jej rozpiętość.
Jacku szacun :)
Dokładnie, choć osobiście wolę czarne na białym ;)
Właśnie o to mi chodzi - oko widać, strukturę śniegu... fakt, że gawron zajęty i nie biegnie, ale moje burki na drugim też siedzą i choć zwykle jest lepiej to i tak często kończy się jak na zaprezentowanym (lepiej wychodzi gdy świeci słońce i gdy robię portret jednemu za pomocą 85mm)
Jellyeater - RAW włączę ;)
Leon007 - zabawa z krzywą, czyli też się RAW kłania, od jutro włączę i będę próbowała prostować RAWy
Matsil - dzięki, spróbuję :)
ja mam podobny problem z czarnymi psiurami nie tylko zimą, a obecnie białego psa na śnigu ciężko mi ładnie pokazać, śnieg z regóły wpada mi w niebieski jak na Twojej drugiej fotce, a te cztery czarnuszki to flaty?
Cytat:
więcej lub/i pomiar światł punktowy, naświetlać na histogram
Tak punktowy pomiar światła jest idealny. Trafi w śnieg korekta +1 może 1,5. Trafi w psa -1 może -1,5. Ustawić raz a dobrze na śnieg i tyle. Jak warunki oświetleniowe się nie zmieniają jest to optymalna metoda. Inaczej będzie miała jak na przykładowych zdjęciach. Jakby chciała mieć losowo to lepiej i tak matrycowy. Jest szansa, że pies i śnieg będą mniej więcej po równo w kadrze i aparat ustawi ekspozycję gdzieś po środku jak na drugim przykładzie.
można, wystarczy tylko umieć poprawnie naświetlać
należy zdjęcie naświetlić tak, aby śnieg był 1,5-2 EV prześwietlony
Tak to flaty :) Latem wychodzą super, jesienią chyba jeszcze lepiej ale zimą - muszę to opanować :)
Zobaczymy jak jutro pójdzie mi z Waszymi poradami, mam nadzieję, że wreszcie zaczną przypominć gawrona ;)
Moje doświadczenia na śniegu są takie jak Airheada - śnieg ma być +1,5 do +2.
Przy wywoływaniu rawów zacznij od balansu bieli: pipetą w najjaśniejsze miejsce na śniegu, lub jeździj suwakiem temperatury, aż będzie Ci się podobało.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
To przede wszystkim.
Poza tym - trzeba zauważyć, że zdjęcie gawrona, oprócz tego, że poprawnie naświetlone, zostało zrobione w diametralnie odmiennych warunkach oświetleniowych, niż zdjęcie "bure" z psami - na zdjęciu burym jest bure światło w burą pogodę. Zdjęcie samo w sobie naświetlone jako tako, ale nie da się w takim świetle zrobić takiego zdjęcia jak to z gawronem.