Odp: Pomoc w wyborze obiektywu szerokokątnego
Po dłuższych przemyśleniach, wielu godzinach przy testach i samplach oraz dzięki małemu farcikowi kupiłem za pieniążki, o których piszesz praktycznie nowe szkiełko SIGMA 10-20/4-5.6 i jestem z niego bardzo zadowolony. Też chciałem CANON'a, albo jasną TOKINA, ale to zabawki za prawie 2 razy większe pieniążki, a moim zdaniem nie dają z siebie 2 razy więcej ...
A co myślicie o Tokinie 12-24?
Nad nią też się zastanawiałem, bo ma dosyć dobre opinie pod względem optycznym i bardzo dobre pod kątem jakości wykonania. Można ją poza tym w miarę tanio upolować. Zrezygnowałem jednak czytając powtarzajace się w różnych miejscach opinie o czymś na kształt "starzenia" się tych szkieł - z wiekiem robią się coraz słabsze, jakby się zużywały... Powszechnie znany jest też problem z serwisem.
Przy SIGMIE mam serwis w 3-city i żadnych dziwnych mało wytłumaczalnych zjawisk optycznych.
Poza tym, a może przede wszystkim mówimy o szerokim kącie, a tu jest spora różnica między 12, a 10.
Czy rzeczywiście jest to aż taka różnica? Znalazłem 30 paro stronnicowy wątek na forum, gdzie zdecydowanie bardziej polecana jest przez użytkowników Tokina.
Tamron 11-18 powinien zmieścić w budżecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Brain_Trigger
Czy rzeczywiście jest to aż taka różnica?
Tak rzeczywiście 2mm - to prawie 3stopnie pola widzenia wiecej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Brain_Trigger
Znalazłem 30 paro stronnicowy wątek na forum, gdzie zdecydowanie bardziej polecana jest przez użytkowników Tokina.
Bo to też dobry obiektyw.