Odp: Adobe właśnie rozdaje Photoshopa CS2 za darmo
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
raczej nie sądzę aby wszelkiej maści "rapidshare'owcy" czy "chomikowcy" - reasumując - wszelkiej maści i nacji 'legalni inaczej', nagle porzucili swoje CS-6-tki w wersji extended i zaczeli kadrować, wyostrzać i podkręcać kolorki w swoch super-hiper artystcznych fotkach na takim 'badziewiu' jak CS2 - toż tam nawet nie można ustawić ciemnego interfejsu !!!!
wszelkiej masci "legalni inaczej" prawdopodobnie w ogole olewaja pomysly zalegalizowania sie normalnie.
ale sa jeszcze ojcowie rodzin czy tez "domowe studio/ulotki/foto/PR/transport/uslugi inne" (17 w jednym), ktorzy muszac zarobic na ZUS w zyciu nie wydadza kasy na pelna wersje CS6, ale z checia zastapia uzywanego cichaczem Photoshopa na soft legalny, ktory wykorzystaja w dzialalnosci. dla Adobe teoretycznie zaden biznes doraznie, tylko koszt jakiegos tam szczatkowego supportu dla nowej rzeszy uzytkownikow. ale to jest rowniez szansa zarobienia na przyszlym upgrade tych uzytkownikow. bo ten, kogo nie stac bylo na CS6 moze calkiem przekonac sie do CS2 we wlasnej drobnej dzialalnosci. a z czasem, zachecony ficzerami, upgraduje CS2 do jakiejs nowszej wersji. juz nie bezplatnie, tak jak upgrade'owalby CS2 w wersji "legalnej inaczej"...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
na sluzbowym kompie moze nawet sobie zainstaluje, bo w porownaniu z Gimpem to niemal kosmiczny skok funkcjonalnosci...
O to, to! :)
Ja się zalogowałem bez problemu. Było kilka zwiech przy ściąganiu, ale poszło. Nie wiem, o co wam chodzi, u mnie działa ;)
Z tego linka tak latwo Ci poszlo?
https://www.adobe.com/cfusion/entitl...=cs2_downloads
Bo juz chyba ze 100 razy odswiezylem i dostaje tylko japonski komunikat.
Tak.
Tyle, że zacząłem coś koło 16-ej.
A mozesz opisac jak to przebiegalo?
Moze wystarczy bezposredni link do pliku + rejestracja na stronie?
Normalne logowanie do usługi Adobe. Potem wyświetliła się tabelka z linkami do poszczególnych programów pakietu CS2, a obok linków numery seryjne.
mi sie tez wlasnie ciagnie PS i Elements. adobe id juz mialem, wiec tylko kwestia zalogowania sie i zassania.
No! nagle bez problemu zadzialalo... serwery jakies uruchomili czy co?
BTW. Wiadomo czy uzytek komercyjny wchodzi w gre (zlecenia, DG)?
Trafil ktos moze na jakies zapisy licencyjne ukazujace czarno na bialym do czego mozna uzywac tego oprogramowania?
Cytat:
Zamieszczone przez
konradl
No! nagle bez problemu zadzialalo... serwery jakies uruchomili czy co?
BTW. Wiadomo czy uzytek komercyjny wchodzi w gre (zlecenia, DG)?
Trafil ktos moze na jakies zapisy licencyjne ukazujace czarno na bialym do czego mozna uzywac tego oprogramowania?
mnie sie udalo moja kopie aktywowac, rejestracja nie przechodzi. w sumie logiczne, bo to jest soft juz bez supportu, a po to sie rejestruje, bylo nie bylo.
licencja jest pokazywana przy instalacji (trzeba zaakceptowac), jest tez w katalogu instalacyjnym (folder Legal). z tym ze nie jest dla mnie jasne ktora dokladnie licencja przysluguje na ten pakiet sciagniety z netu, tzn. ktora to dokladnie ma byc dystrybucja. jakby ktos do tego doszedl, to sam z checia bym sie dowiedzial. zakladam chwilowo, ze nie jest to edukacyjna wersja, ale ciekaw jestem czy jest zielone swiatlo do komercji...
No wlasnie... pewnie trzeba poczekac...
Tymczasem trafilem na takie oto "przemyslenia" ze strony gazeta.pl:
(Adobe daje za darmo Photoshopa i inne programy z 2005 roku. Za darmo. Wszystkim [AKTUALIZACJA])
"
[AKTUALIZACJA]
Sprawa się komplikuje. Nie jest jasne, czy prawo do używania CS2 może mieć każdy, czy pakiet przeznaczony jest tylko dla tych, którzy już wcześniej mieli wykupioną licencję. Jak będzie wiadomo - damy znać.
[AKTUALIZACJA 2]
No i wciąż nie wiadomo co się właściwie dzieje. 13 grudnia 2012 Adobe wyłączył aktywację przez sieć produktów z pakietu CS2. Być może obecny dostęp do pakietu związany jest z tym, że w ten sposób firma zdecydowała się pozostawić możliwość instalacji licencjonowanym użytkownikom oprogramowania.
Być może dzisiejsze pospolite ruszenie po CS2 jest więc przypadkiem - ktoś to odkrył i cały internet ruszył ściągać coś, co dostępne było już od kilku tygodni.
Skoro tak, to dziwne jest to, że Adobe nabrał wody w usta - nie ma na razie jakichkolwiek oficjalnych informacji ani oświadczeń.
Równocześnie legalno-nielegalne kopie pakietu wraz z przypisanymi do nich numerami seryjnymi rozeszły się po sieci.
No i co będzie dalej, drogie Adobe?
"