Odp: kiepskie zdjęcia-450D
Cytat:
Zamieszczone przez
sigielki
, niepotrzebna ironia martin, nie obrażę się za "marnego fotografa", nie cenie natomiast marnego dowcipu... pozdrawiam
Mi się podobał i nie uważam go za marny, trzeba mieć trochę samokrytyki. Jeżeli już wszystkiego spróbowałeś, to może MAF ma rację ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
sigielki
matrycę czyścił mi kolega od Nikona :) ale oczywiście chciał dobrze...
oddam do czyszczenia do jakiegoś serwisu
To wiele wyjaśnia. Kolega jej nie wyczyścił, tylko nieźle uświnił...
Oddaj na Żytnią, inaczej popsujesz aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
sigielki
Czy problemem nie byłby również marny egzemplarz KIt-a?
Oczywiście, tylko powiedz dokładnie co jest w tych zdjęcich nie tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
qbar
Nie rozumiem tylko zarzutów wobec 450d i myślę, że problemu zdjęć, które pokazałeś nie da się rozwiązać nowym obiektywem lub nawet zmianą aparatu
eee...no to licho, trudno sprezentuje chrześniakowi...
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Winiłbym złe ustawienia aparatu (w sensie picture style)
czyli ekspozycja, balans bieli?
czy ustawienia/opcje?
Oj sporo do nauki... Matrycy nie miałem tak ubrudzonej po roku fotografowania...
Jeżeli masz tylko jeden obiektyw to go nie ściągaj.
Nie domykaj przesłony do f/22 jeżeli nie jest to absolutnie potrzebne. Przy 18mm masz hiperfokalną na f/11 od 1.1m gdy ostrzysz na 2m
Brudy na matrycy będą dużo mniej widoczne i technicznie nie tracisz ostrości przez dyfrakcję.
Na zdjęciu 5 masz spadek kontrastu. Albo obiektyw był zaparowany, długo nie czyszczony, nie założona była osłona albo kombinacja tych czynników.
Wyczyść matrycę i reszta aparatu jest ok.
Zamiast szukać rad weź jakąś dobrą książkę o podstawach fotografii.
samokrytyki mam sporo, może za dużo, według mnie dowcip jest jak z familiady, ale o tym nie mówmy...
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Oczywiście, tylko powiedz dokładnie co jest w tych zdjęcich nie tak.
według mnie kolory na tych zdjęciach są bardzo kiepskie, przytłumione, bez kolorów, życia, bez światła...
jeżeli powiecie mi, że jest inaczej to albo wzrok albo monitor do wymiany...
pzdr
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Wyczyść matrycę i reszta aparatu jest ok.
Zamiast szukać rad weź jakąś dobrą książkę o podstawach fotografii.
bardzo dziękuję
tak trochę przesadzałem z przesłoną (nie znaczy to, że znałem słowo hiperfokalna :), po prostu starałem się sprawdzić aparat, tak jak umiałem
naprawdę dziękuję, myślę, że na dzisiaj wystarczy
aparat dobry, obiektyw dobry, nie ma co zwalać winy na delikatnie zakurzoną matryce ...
Cytat:
Zamieszczone przez
sigielki
według mnie kolory na tych zdjęciach są bardzo kiepskie, przytłumione, bez kolorów, życia, bez światła...
jeżeli powiecie mi, że jest inaczej to albo wzrok albo monitor do wymiany...
pzdr
To co pisał rOOmak, KITa masz w porządku, winą mogą tu być warunki oświetleniowe. Popróbuj w różnych warunkach, nie koniecznie w pełnym słońcu.
Brudu na matrycy nie zobaczysz przy niskich przysłonach, ale to nie znaczy, że nie należy jej wyczyścić. Po kilku latach nie miałem tak usmarowanej... ;).
sigielki pokaż zdjęcia kolegi, który ma Nikona - bo nie do końca wiadomo, co w Twoich zdjęciach wg Ciebie jest nie tak, a co ma kolega.
jak dla mnie kup porządną książkę, zainstaluj Lightrooma, przełącz w aparacie jpg na RAW i ucz się.
Aparat 450D jest wystarczająco dobry, aby zrobić wspaniałe zdjęcia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sigielki
Masz monitor do wymiany, niestety. :(
Musisz przyswoić sobie wiedzę o analizie kadru,przewidywaniu wyglądu zdjecia,posługiwaniu się histogramem, tonalności zdjęcia,pomiarze tonalności ,możliwosciach matrycy aparatu i jak sobie radzić z tymi problemami w foceniu i obróbce.
Dla przykładu w śnieżnych słonecznych pejzażach z lasem ,Twoje oko widzi z rozpiętoscią ~~14 EV.Aparat moze zarejestrowac obraz o zakresie ~~5EV.I to zrobił dobrze.
Teraz musisz Ty sobie i jemu pomóc.Jak? To już dłuuga historia.Nie na post.Ale dobra wiadomośc to ta że można.
Na pewno nie przez zmianę firmy produkującej aparat.