dawno mnie tu nie bylo ;)
dla przykladu dodaje jedno zdjecie, ktore zrobilem dla testu
<<FoTo>>
paramety ekspozycji:
T 639s; F 6,3; ISO 400
Wersja do druku
dawno mnie tu nie bylo ;)
dla przykladu dodaje jedno zdjecie, ktore zrobilem dla testu
<<FoTo>>
paramety ekspozycji:
T 639s; F 6,3; ISO 400
Radze uwazac z ostroscia manual na nieskonczonosc. Niektore lensy maja nieskonczonosc w innym miejscu, np. EF-S kitowy, czy rubinar lustrzany.
Efekt Schwarzschilda wystepuje w cyfrach?
Co do wezyka z blokada. Moj kosztowal 2zl + stary joystick, a blokade moge zrobic zwykla gumka ;)
zapomnialem wspomniec o ostrosci. przy ustawieniu ostrosci na nieskonczonosc w kitowym obiektywie (300D) gwiazdy wyjda mniej wiecej <<TAK>>Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
generalnie, zeby ustawic dobrze ostrosc to trzeba sie niezle napocic :/
ps.
mnie wezyk kosztowal 8 PLN + kilka godzin pracy :)
8z? Strasznie drogo lol.
Mozna probowac AF na cos dosc odleglego. Przy duzej przeslonie powinno wyjsc dobrze. Na wizjerku w 300d ustawianie ostrosci to tragedia.
Efekt ten wystepuje w kazdym materiale swiatloczulym :roll: .Cytat:
W kazdym? To juz przesadziles. Sa znane w optyce kwantowej takie materialy, ktore moglyby miec dokladnie odwrotne charakterystyki.
Uogolnilem :P . To teraz uscisle: w kazdym popularnym. Lepiej?Cytat:
Witam,
chciałbym odgrzać ten temat... :-)
Pytanie (i moja obawa) o wytrzymałosc matrycy przy tak długim naświetlaniu
(ok 1-4 godzin) nieba z poruszającymi się gwiazdami (ISO 100 oczywiście).
Czy ktoś może próbował robić to cyfrówką ?
Czy matryca zbytnio się nie rozgrzeje ?
A może trzeba robić to na mrozie ? :-)
pierwsza uwaga dosc istotna... jesli chchesz miec ladne polkola wyceluj w gwiazde polarna inaczej najlepszy efekt szlag trafi chyba ze ktos lubi miec troche blizej nieokreslonych paskow :) a jesli chchesz uzyskac ladne kolka to na biegun.. o tej porze polnocny bo tam teraz noc.. :p
co do Twoich obaw.. im zmniej tym lepiej.. im zimniejsze powietrze tym mniej w nim wilgoci wiec mozna uzyskac lepsze zdjecia gdyz mniej "zaklocen" atmosferycznych a zarazem matryca bedzie chlodniejsza wiec mniejszy szum.. tak ze w tej chwili pogoda do takich zdjec jest idealna, tym bardziej ze o tej porze roku slonce jest najnizej pod horyzontem wiec rowniez ciemniej.. rowniez polecam wyjscie mozliwei najwyzej w gory ale z tym bedzie pewnie najtrudniej..
w kazdym razie powodzenia zycze :)
Raczej kilku godzin nie uzyskasz ze względu na trwałośc bateri. IMHO mozliwe jest zrobienie kilku zdjęć i potem poskładanie tego do kupy.