Faktycznie propozycja bardzo dobra. I chyba bym się skusił, ale brakuje mi jednej funkcji, pliki nie są nadpisywane.
Po zapełnieniu karty pliki trzeba kasować ręcznie. Taka przynajmniej odpowiedź uzyskałem u przedstawiciela MIO.
Wersja do druku
Niemożliwe, przecież to byłby strzał w stopę producenta, nie udostępnienie podstawowej funkcji rejestratora. Z tego co się orientowałem to pliki są automatycznie nadpisywane (wiadomo, począwszy od najstarszego), ponadto jest możliwość zabezpieczenia nagrania przed nadpisaniem za pomocą jednego przycisku, a także istnieje funkcja 'emergency', czyli w przypadku gdy urządzenie wykryje wstrząs automatycznie zachowuje to nagranie, bez ingerencji użytkownika.
Być może jutro zakupię to urządzenie, wtedy będę w stanie powiedzieć więcej na podstawie własnych obserwacji.
No tak mi odpowiedziano na pytanie o nadpisywanie plików. Pozostałe opcje się zgadzają. A ogólnie to bardzo fajny sprzęcik :)
Chciałem gdzieś dorwać instrukcję, ale nie ma szansy na to.
To czekam niecierpliwie na Twoją ocenę tego parametru.
Zgodnie z planem zakupiłem w/w rejestrator, co najważniejsze - sprawdzone empirycznie dziś byłem większość dnia w trasie i TAK - automatycznie nadpisuje pliki. :) W opisie urządzenia zalecają kartę minimum 6 klasy i chyba faktycznie taką muszę sobie sprawić, mam wrażenie, że minimalnie (ale naprawdę minimalnie, może to wręcz siła autosugestii) przycina na karcie 4 klasy. Poza tym bardzo fajny sprzęt, obsługa jest prosta i intuicyjna, posiada wszystkie niezbędne funkcje, nie występują żadne przerwy między nagraniami (można ustawić długość pliku video na 3 lub 5 minut), nie jest pominięta ani jedna klatka co chyba nie we wszystkich rejestratorach jest normą.
w dobie smartfonów polecam telefon z androidem i odpowiednia aplikacja. dwa w jednym :D
Testowałem to na Galaxy Note. Owszem nagrywa, obraz OK ale sposób korzystania z tego nie odpowiada mi.
Za każdym razem telefon do uchwytu, koniec jazdy z uchwytu i tak w kółko. Nie, to nie do stałego używania. Raz kiedyś pobawić się to tak.
A poza tym Note w czasie jazdy często robi za nawigację.
No i dzięki za taką informację :) To chyba będzie to co potrzebuję.
Jeżeli można, poprosił bym Cię o jeszcze jedną informację:
Kamerka ogarnia kąt 120 stopni. Czy to jest wystarczające?
Szczególnie tutaj mam na myśli skrzyżowania, przejścia dla pieszych, sygnalizacja świetlna.
Witam,
Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji :) Testowałem dziś tanią (100 zł) kamerkę samochodową OMEGA 68. Oto moje spostrzeżenia:
- zalety: cena, cena .., odchylany ekranik na przegubie - no i jednak mimo wszystko coś nagrywa :)
- mała natywna rozdzielczość (VGA - 640x480) i kiepskie kodeki, co daje ogólnie kiepską jakość obrazu - samochody widać, ale tablic rejestracyjnych nie da się odczytać (no chyba, że prawie wjedziemy w tył auta przed nami :) )
- zwiększenie "rozdzielczości" w menu niewiele daje, bo obraz jest prawdopodobnie przeskalowywany z natywnej (VGA) - no i kodeki nienadzwyczajne...
- kiepska jakość nagrywanego dźwięku - coś niby słychać, ale dźwięk jest "poszarpany" i niewyraźny (kiepski kodek ?? lub mikrofon)
- w dzień (jak jest jasno) to jak na kamerkę za 100 zł może być - w razie czego widać kto w nas wjechał lub czy było zielone światło na sygnalizatorze
- w nocy obraz jest ciemny i mocno zaszumiony - praktycznie widać tylko światła samochodów i niewiele poza tym
- obiektyw nie ma powłok antyrefleksyjnych, więc światła nadjeżdżających z przeciwka samochodów powodują powstawanie "gwiazdek" i "plam światła" na obrazie - również kontrast drastycznie spada - jak w kiepskich obiektywach pod światło...
Podsumowanie: jeśli szukamy taniej kamerki do rejestrowania trasy w dzień, to może być (spełni swą rolę), natomiast kiepska rozdzielczość (raczej) uniemożliwia odczytanie tablic rejestracyjnych no i w nocy widać głównie ciemność i światła samochodów.
Przy okazji mam pytanie do AdaMMus: jak Mio 358 sprawuje się w nocy i czy powłoki na obiektywie są lepsze niż w Omedze? (dla porównania jednocześnie kręciłem filmik kompaktem zamocowanym przyssawką na szybie i było znacznie lepiej - bez tych "gwiazdek" i plam w nocy... - lepsze powłoki :) ).
Pozdrawiam, Alex
Poza brakiem wygody z korzystania o czym pisał już mistasz dochodzi do tego kwestia obawy o trwałość baterii i w sumie całego telefonu. Nagrywałem kiedyś tak testowo w fullHD, to po kilkunastu minutach zacząłem się obawiać, czy mój telefon się nie stopi, taki gorący się zrobił. :razz:
W większości przypadków ten kąt jest wystarczający (zresztą on jest chyba standardem w tego typu sprzęcie), zatrzymanie się równo z linią zatrzymania na skrzyżowaniu powoduje widoczność sygnalizatora na nagraniu. Aczkolwiek sporadycznie zdarzają się skrzyżowania na których kamerka może nie objąć świateł.
Powiem tak - w nocy szału nie ma, pojawiają się plamy przy źródłach światła. Odczytanie tablic rejestracyjnych samochodu jadącego z przeciwnej strony jest niemalże niewykonalne, ale z drugiej strony trzeba też pamiętać jaki to jest miniaturowy sprzęt, oraz, że nawet oko ludzkie ma problemy w takich warunkach. Do Omegi niestety nie mogę porównać, nie widziałem po prostu filmu z tego sprzętu. Może później uda mi się wrzucić jakiś fragment nocny, podglądowy na YT.
Witam,
Tak - i tak (w tej cenie) nie ma za bardzo wyboru. Poza miastem często może być za szeroko i trzeba trochę "zoomować" lub pochylić kamerkę - jeśli obejmuje za dużo jasnego nieba, to obraz drogi i samochodów jest przyciemniony (za mały DR, kamerka wtedy przyciemnia obraz).Cytat:
Kamerka ogarnia kąt 120 stopni. Czy to jest wystarczające?
Kilka klatek z moich filmików z trasy (dla pokazania efektu "gwiazdek" przy silnych światłach).
Pozdrawiam, Alex