Nie bedę myślał co jest lepsze a co gorsze. Bo decyzję dawno podjąłem i jestem z niej zadowolnony.
Wersja do druku
Nie bedę myślał co jest lepsze a co gorsze. Bo decyzję dawno podjąłem i jestem z niej zadowolnony.
Wziąłem dzisiaj 5D na urodziny do znajomych bez lampy przy 3200 zrobiłem kilka fotek podczas zdmuchiwania świeczek z tortu gdzie w pomieszczeniu było kilka halogenówek umieszczonych w suficie.Nie mogę powiedzieć że szumów nie było ale przy tak kiepskich warunkach oświetlenia nie wiem czy jakiś inny aparat dał by sobie radę tak jak 5D.Obrobiłem to PHotoshopie i praktycznie szumów nie ma
Dla Iso 1600 i wydruku A 3 PLUS . Dla zestawu 5 D + 24-70 . jakosc jest taka ze jeszcze nie widzialem aparatu ktory by sobie tak poradzil z przejsciami i zostawil to co zostawia 5D . Warunki trudny kosciol ( poznanska fara ) . Leglem w gruzach nic dodac nic ujac . Perfekcyjnie poprostu .
Toś się waćpan obudził..Cytat:
Zamieszczone przez fotomania
Weź nikona, legniesz drugi raz, tylko tym razem na polu bitwy. Ale za to z DUSZĄ :mrgreen:
Fara Poznańska Ci się nie podoba??????:confused:Cytat:
Zamieszczone przez fotomania
Jedno pytanie. W 20 D przykre efekty (podobne do szumu) pojawiają się gdy nie doświetlę (moja culpa!!!) i wyciągam cienie w PS. Czy w 5 D wygląda to podobnie? Inaczej mówiąc, czy można uratować więcej fotek niż z 20D?
Taki efekt pojawia się zawsze i nie zależy od aparatu. Gdy rozjaśniasz zdjęcie, zwiększasz automatycznie szum w nim zawarty. W 5d jest o tyle lepiej, że szumy ogólnie są niższe, więc trochę zwiększone wciąż będą tolerowalne
O to właśnie pytałem - dzięki
I jeszcze - efekt ZALEŻY od aparatu.
Używałem do tej pory 10D, 300D, 350D, 20D, Dimage 7Hi. Dosyć często trzeba wyciągnąć jakieś cienie, choćby z zajmowały raptem kawałeczek kadru.
Dla wszystkich wymienionych aparatów charakterystyka artefaktów powstających na skutek rozjaśniania cieni (PS CS2 - shadow) jest inna. Muszę powiedzieć, że najprzyjemniejsza dla oka była w 10D. Wszystkie porównania robiłem po konwersji RAW za pomocą C1 Pro. Dla DPP różnice są podobne choć wyraźniejsze.
Hm. Trochę zagmatwałem to. Miałem na myśli, że rozjaśnianie zwiększa tylko istniejący szum. Poziom szumu zależy od aparatu, ale efekt wyciągania jest obecny zawsze: rozjaśnisz zdjęcie 2x, to szum będzie 2x większy.