Odp: crop czy ff co wybrać?
Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi. Tak jak wspomniałem mam zamiar kupić używany sprzęt. Za ok.5 tys można dostać 5d MK II a do tego na początek 24-105 f/4 L. Mam z dawnych czasów szkła do Zenitha. Tak więc skłaniam się ku ff. Ale czy ktoś wie z praktyki jak jest z autofocusem w 5d MK II.
Mam używam i naprawdę jeszcze nie zdarzyło się abym z tego powodu cierpiał, w zastosowaniach których wymieniłeś. Może dla kogoś kto z tego żyje to ma znaczenie ale jak dla nie problem AF w 5d mk 2 jest trochę przesadzony. Jakość obrazka wszystko rekompensuje, trzeba się nauczyć z tym żyć i tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
02jaro
Po wielu latach wracam do fotografowania. Proszę o pomoc w wyborze pomiedzy 7d a 5d mark ii. Mam na to przeznaczone ok.8-9 tys. ( ze szkłem). Jak więc widać sprzęt będzie używany. Fotografia głównie krajobrazowa, przyrodnicza. Od czasu do czasu portret i wnętrza. Zakładam pracę w trudnych warunkach oświetlenia (mgła, pomieszczenia gdzie nie można używać lampy. Proszę o pomoc w wyborze body. Pozdrawiam.
--- Kolejny post ---
Chciałbym jesze dodać, że czytając o w/w sprzęcie w 7d niepokoją mnie szumu przy wysokim ISO a w 5d niezbyt (jak opisywano) "błyskotliwy" autofocus.
Jesli chcesz robić dobre fotki i mieć spokój ze sprzętem to proponuję 1Ds2 + 24-105/4 L.
Zestaw pewny/sprawdzony
jp
Zazwyczaj jesli ktos sobie zadaje pytanie co wybrac, cropa czy FF to tak na prawde nie potrzebuje FF, ale chcial by je miec... no bo to w koncu pelna klatka, no bo +10 do lansu, no i bo przeciez moje zdjecia musza koniecznie byc ladniejsze na FF.
Jesli nie masz naprawde duzego cisnienia na FF i pomyslu do czego ma ci ta pelna klatka byc potrzebna, to mysle ze 7D w zupelnosci wystarczy.
Mozesz do niego kupic wiecej obiektywow, albo tansze obiektywy EF-S, ewentualnie jesli uda sie zaoszczedzic pare zlotych to dokupic jakies akcesoria, lampe, statyw etc...
Nie ma co popoadac w paranoje ze albo FF albo nic, bo nie kazdemu FF jest do szczescia potrzebne. 7D to bardzo fajny sprzet.
ps. Nie, nie mam 7D, i nie marze tez o nim po nocach ;)
Kup 7d i 5d i zostaw który Ci będzie lepiej pasował. Jak na taki wyczyn się nie nabierzesz to kupuj 5d i trenuj robienie zdjęć środkowym punktem af. Zdjęcia z 5 d będą Ci się podobały jestem pewien :lol:
Jeśli zakładasz robić zdjecia w trudnych warunkach oświetleniowych bez lampy to odraczam 7d bo bardzo szumi na wyższych czułościach. Między nim a 5d2 jest przepaść jeśli chodzi o szum. Gdy robisz zdjecia na wyższym iso 5d2 zmażdzy 7d. W krajobrazach nie zauważysz raczej różnicy. Robienie zdjęć centralnym tak wchodzi w nawyk, że inne punkty mogę praktycznie nie istnieć. Boczne przydają mi się tylko wtedy gdy fotografuję obiekt z dość bliskiej odległości na najżiższych przysłonach.
Za 5 tys. można kupić używany 5dm2 , albo nowy 7d ... już to jest warte przemyślenia :)
Zależy czy potrzebujesz wysokiego ISO - jeśli nie potrzebujesz to kupuj cropa i dobre obiektywy, albo nową 7demke (nowe to nowe, zapach nowości to jest coś) i gwarancja. Wszystko w zależności od Twojego zapotrzebowania, czasami nie warto ładować w sprzęt którego nie wykorzysta się nawet w połowie a przepłaci tylko :)
Zgadzam się z przedmówcą, że wszystko zależy tak naprawdę od zapotrzebowania. Ja używam w chwili obecnej tego co mam do celów zarobkowych i musiałem wybrać pomiędzy użytecznym wysokim iso ( 5dmkII ) a "wydłużeniem" ogniskowych i w miarę sprawnym af-em ( crop i 50d ). Jednak dla celów czysto hobbystycznych chętnie kupiłbym FF i pewnie kupię, aby "cieszyć" się obrazkiem. Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Zależy czy potrzebujesz wysokiego ISO...
Przecież 02jaro napisał, że zakłada pracę w trudnych warunkach oświetleniowych, gdzie nie można używać lampy - z tego wynika, że wysoki ISO będzie wskazane.
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
...dokupic jakies akcesoria, lampe...
02jaro napisał, że zakłada pracę w pomieszczeniach gdzie nie można używać lampy więc po co ma ją kupować?
W twoim przypadku Canon 5d2 lub 1Ds2 będzie lepszym wyborem. Pełna klatka deklasuje jakością odwzorowanego obrazu APS-C i APS-H. Na korzyść 1Ds2 przeważa lepszy AF i wytrzymalsza konstrukcja zaś na korzyść 5d2 przeważa lepsza matryca, ekran LCD i tańsze akumulatory.
Co do obiektywów EF-S to nie spotkałem się z takim, który by nie miał lepszego odpowiednika EF a z odwrotną kombinacją owszem. Ponadto do pełnej klatki wcale nie trzeba drogich obiektywów żeby w pełni móc cieszyć się z najwyższej jakości zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jesli chcesz robić dobre fotki i mieć spokój ze sprzętem to proponuję 1Ds2 + 24-105/4 L.
Zestaw pewny/sprawdzony
Zgadzam się, za 8-9tyś. można kupić taki zestaw i jeszcze na 17-40/4 L wystarczy.