Odp: Akumulatorki AA jakie polecacie marki/modele
Ale jak padnie jeden z akumulatorów w komplecie, to zawsze pozostaje drugi komplet, a nie trzy osamotnione ogniwa. Oczywiście akumulatorów z różnych kompletów nie mieszamy ze sobą, bo jakby człowiek by się starał, to nie zapewni jednakowej eksploatacji obu zestawów.
Bo że Sanyo Eneloop, to chyba nie trzeba przekonywać :-)
Mi tam jeszcze enelopki nigdy nie przerwały pracy więc do moich dwóch kpl kupiłem jeszcze dwa świeże ;)
Jak na razie wystarczą mi 4szt. (tzn 5szt 1 bateria do myszki)... Jeśli będę błyskać więcej to pewnie kupie dodatkowe akumulatorki.
A co do ładowarki to jednak się bardziej skłaniam do Sanyowej taki sam producent akumulatorków więc wszystko powinno działać jak należy ;)
Dzięki za odpowiedzi Panowie :mrgreen:
Witam
Cytat:
Zamieszczone przez
k-9
Można i 2kp kupić tylko po co przerywać sobie prace? Kupując 2kp w końcu się zużyją i będzie trzeba pozbyć się 8szt baterii... a tak 4 sztuki :P więc bardziej ekologicznie :P
Główne zużycie akumulatorów jest powodowane ilością cykli ładowania/Rozładowania (używania) !!!
Należy posiadać minimum 2 komplety.
Jeden komplet używasz aż się rozładuje. Drugi jest w pełni naładowany i gotowy do użycia-zamiany z pierwszym.
Mając tylko jeden komplet aby mieć w pełni naładowany częściej musisz go ładować (zwiększając ilość cykli i zużycie) aby mieć możliwość zrobieni większej ilości zdjęć.
W praktyce:
- Będziesz częściej kupował kolejne dwa pojedynczo używane komplety, niż mając dwa na wymianę.
- Dysponujesz większą ilością energii (ilością błysków) 1 komplet w pełni naładowany + drugi w lampie.
Pozdrawiam
Używam eneloopów i dopóki miałem zwykłą tanią ładowarkę było OK.
Od kiedy mam bc-700 kilka sztuk padło. Może to przypadek.
Niestety zwykłą można ładować dwa lub cztery, a wiele zabawek dziecka jest na trzy.
Wracając do tematy, to naprawdę świetne aku i lampa błyska w nieskończoność.
Zybi_Swezmę to pod uwagę jeśli będę musiał błyskać niemal cały dzień. Na teraz nie potrzebuje aż takiego zapasu baterii. Zwłaszcza, że mi się gubią takie małe pierdoły po mieszkaniu. Teraz chce kupić 5szt bo tyle w tym momencie potrzebuje, a na 2 parę akumulatorów nie mam kasy.
puciu może to przez to, że ładowałeś właśnie tanią ładowarką... :/ dziwne trochę że ładowarką za stówę uszkadza akumulatory...
XX (2500mAh) - 500 cykli ładowań
UTGA (2000mAh) - 1500 cykli przy niższej cenie...i dłuższym czasie bez samorozładowania
Cytat:
Zamieszczone przez
bucefal14
UTGA (2000mAh) - 1500 cykli przy niższej cenie...i dłuższym czasie bez samorozładowania
I'll take it! :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
bucefal14
XX (2500mAh) - 500 cykli ładowań
UTGB (2000mAh) - 1800 cykli ładowania , zachowuje 70% pojemności po 5 latach , praca do -20 C , tylko cena trochę wyższa~ 30 zł.