Odp: Jak idealnie doświetlić tło?
Cytat:
Zamieszczone przez
roman80
no tak właśnie myślałem....tylko jak to zrobić jak tło do ściany ma z 20cm :/
Nie robi się tak :-)
Bernard dobrze Ci napisał, dwie lampy po bokach skierowane na tło, żeby się flary nie robiły oddal modela od tych lamp i tła(możesz sprawdzić jak wygląda z softboxami, albo z "kopułami) Flary masz najprawdopodobniej od lamp doświetlających tło, musisz je odpowiednio ustawić żeby naświetlały tło i światło nie odbijało gdzieś w obiektyw:-) Jedna lampa na wprost modela z softboxem - będzie najprościej.
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Nie robi się tak :-)
Bernard dobrze Ci napisał, dwie lampy po bokach skierowane na tło, żeby się flary nie robiły oddal modela od tych lamp i tła(możesz sprawdzić jak wygląda z softboxami, albo z "kopułami) Flary masz najprawdopodobniej od lamp doświetlających tło, musisz je odpowiednio ustawić żeby naświetlały tło i światło nie odbijało gdzieś w obiektyw:-) Jedna lampa na wprost modela z softboxem - będzie najprościej.
ale flarę mam z jednej strony choć lampy ustawiłem tak samo; wygląda jakby światło odbijało sie z jednej strony dodatkowo od ściany; od drugiej strony nie ma ściany i nie ma flary
Cytat:
Zamieszczone przez
roman80
ale flarę mam z jednej strony choć lampy ustawiłem tak samo; wygląda jakby światło odbijało sie z jednej strony dodatkowo od ściany; od drugiej strony nie ma ściany i nie ma flary
Możesz zasłonić kurtyną jakowąś ...
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Możesz zasłonić kurtyną jakowąś ...
nie mam niestety
nie wiem czy o coś takiego chodzi ale może ten filmik pomoże
https://www.youtube.com/watch?v=NW2oG-KiOxA
Cytat:
Zamieszczone przez
roman80
nie mam niestety
Miałem w studio kiedyś tylko dwie lampy, jedną 300ws i drugą systemową, softbox 90x90 i białe tło.
lampę systemową stawiałem na statywie za plecami modelki- skierowana w tło. Wyciągałem dyfuzor do szerokiego kąta w lampie systemowej, żeby podświetliła jak największy obszar tła :-)
Softbox z lampą studyjną bezpośrednio na modelkę. Lampa z tyłu idealnie doświetlała tło i obszar kadru w którym stała modelka (tylko trzeba umiejętnie lampę ukryć) Spróbuj ten sposób. Musisz kombinować, wtedy przy okazji się uczysz :-)
może osłona przeciwsłoneczna :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
może osłona przeciwsłoneczna :)
osłona nic nie da, bo z jednej strony masz więcej światła na samym modelu, elemencie etc
a jakim materiałem najlepiej zasłonić ścianę?
czarny materiał, styropian pomalowany na czarno, czarna strona blendy...
opcja niskobudżetowa - czarna agrowłóknina z dowolnego marketu budowlanego