Odp: Czy zleceniodawca może żądać nieujawniania autorstwa?
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Art.15 prawa prasowego, a także przytoczony już wcześniej przez michalaba Art16 pkt1 ust2. Więc nie zawsze! Swoją drogą to dwaj najpłodniejsi polscy fotoreporterzy to [PAP] i archiwum (albo abarot :))
ale nie chodzi mi o prawo do anonimatu (tak to się mądrze nazywa według prawników)
u mnie na fotoedycji zawsze mówią, że zdjęcia polskich fotografów podpisują imieniem i agencją, bo takie jest prawo, a np. amerykańskich tylko agencją, bo tam tak jest
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
...
u mnie na fotoedycji zawsze mówią, że zdjęcia polskich fotografów podpisują imieniem i agencją, bo takie jest prawo, a np. amerykańskich tylko agencją, bo tam tak jest
To wasz fotoedytor ma rozdwojenie jaźni? A jak bierze zdjęcie ze stocka to jak podpisuje? No ale na gazetach fotografia się nie kończy :)
A wracając do pytania z pierwszego posta - a dlaczego taki zapis miałby być nielegalny?
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
To czy może użyć w swoim portfolio zależy od tego jak rozporządził prawami majątkowymi do zdjęcia, czy je sprzedał czy nie.
A to jak sprzedaż prawa majątkowe to nie wolno Ci użyć zdjęcia w portfolio? Jeśli tak to przerąbane...
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jeśli prawa majątkowe nie zostały sprzedane, a tylko udzielona została licencja na używanie zdjęć z zastrzeżeniem anonimowości, to oczywiście autor może dalej udostępniać zdjęcia anonimowo lub nie wg własnego uznania.
Z prawem mam nie wiele wspólnego, ale ja nie widzę w tym sensu. Poco ktoś miałby zastrzegać że autor może udostępniać zdjęcie tylko anonimowo?
Ja rozumiem, że zleceniodawca uzyskuje zgodę autora, że nie musi podpisywać zdjęcia. Na pewno inna część umowy określa czy klient ma wyłączność na zdjęcia czy nie. Jeżeli ma wyłączność to autor nie może udostępniać zdjęć ani anonimowo ani inaczej (poza portfolio).
...ale to jest tylko moja logika, a prawo logiczne być nie musi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
A to jak sprzedaż prawa majątkowe to nie wolno Ci użyć zdjęcia w portfolio? Jeśli tak to przerąbane...
Aby móc posłużyć się zdjęciem (moim zdaniem dotyczy to również portfolio ale mogę się mylić) to musisz mieć zgodę tego kto te prawa posiada.
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
ale ja nie widzę w tym sensu. Poco ktoś miałby zastrzegać że autor może udostępniać zdjęcie tylko anonimowo?
Ja rozumiem, że zleceniodawca uzyskuje zgodę autora, że nie musi podpisywać zdjęcia. Na pewno inna część umowy określa czy klient ma wyłączność na zdjęcia czy nie. Jeżeli ma wyłączność to autor nie może udostępniać zdjęć ani anonimowo ani inaczej (poza portfolio).
Chyba napisałem nie precyzyjnie - chodziło mi o sytuację, w której zastrzeżenie anonimowości odnosi się do jednej konkretnej licencji, czyli:
Jeśli udzielasz komuś licencji na zdjęcie wraz z umową, że ten ktoś nie będzie podpisywał zdjęcia Twoim nazwiskiem, to dalej możesz używać tego zdjęcia sam lub udzielać kolejnych licencji i w każdym przypadku możesz sobie wybrać, czy będzie to anonimowo czy nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Z prawem mam nie wiele wspólnego
Każdy z nas ma tyle wspólnego, że prawo go dotyczy ;-), w sytuacjach dla mnie istotnych staram się je poznać i zrozumieć, ale prawnikiem nie jestem a tym bardziej specjalistą, więc mogę się mylić.