Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?
Mam docyć podobny dylemat, chociaż nie mam profi zapędów. Jadę jutro przetestować używane szkiełko Sigma 10-20 4/5.6. Z tego co zaobserwowałem na przesłanych mi samplach, jest mega szerokie, ładnie oddaje kolory, wprowadza niezbyt dużo zniekształceń, ma HSM, czyli cichy i szybki, a dodatkowo (wyczytane na optycznych) celny AF, który praktycznie się nie myli (żadnych FF, czy BF). Winieta jest, wiem, bardzo duża, ale się nią absolutnie nie przejmuję. Jest też niezbyt jasno, ale to w końcu UWA, zresztą zawsze można dopiąć lampę i doświetlić co nieco.
Co sądzicie o tym wyborze ?
Arni, przy UWA problem ff czy bf praktycznie nie istnieje i raczej nie licz ze lampa doświetli ci tak szeroki kąt (co najwyżej środek kadru)
Na doświetlenie 10 nie liczę, ale 14, cz 15 po użyciu wbudowanego w lampę panelu szerokątnego już powinno się udać. Będzie to dla mnie znacznie lepiej (szerzej), niż to co mam dotychczas: 24-...
Myślałem też o stałkach, ale na C14/2.8L mnie nie stać, SY14/2.8 z manualną obsługą jakoś mnie nie pociąga, a S30/1.4, C28/1.8, czy C24/2.8 nie są zbyt szerokie. Do wspomnianej S20/1.8 jakoś nie mogę się przekonać, a poza tym też nie jest ona zbyt szeroka i kosztuje niemało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Arni
Mam docyć podobny dylemat, chociaż nie mam profi zapędów. Jadę jutro przetestować używane szkiełko Sigma 10-20 4/5.6. Z tego co zaobserwowałem na przesłanych mi samplach, jest mega szerokie, ładnie oddaje kolory, wprowadza niezbyt dużo zniekształceń, ma HSM, czyli cichy i szybki, a dodatkowo (wyczytane na optycznych) celny AF, który praktycznie się nie myli (żadnych FF, czy BF). Winieta jest, wiem, bardzo duża, ale się nią absolutnie nie przejmuję. Jest też niezbyt jasno, ale to w końcu UWA, zresztą zawsze można dopiąć lampę i doświetlić co nieco.
Co sądzicie o tym wyborze ?
Mam tę Sigmę i mogę ją polecać z czystym sumieniem.AF rzeczywiście daje radę.Nie przypominam sobie abym zrobił jakieś nieostre zdjęcie.Brak jasności też nie jest wielkim problemem gdyż spokojnie da się używać z ręki czasów rzędu 1/20 sekundy.
A próbowałeś robić zdjęcia ludziom na ślubie z czasem 1/20sek...
Na początek jak masz ograniczony budżet to ta Tokina ze światłem f/2.8 będzie najbardziej kompromisowym wyborem. Potem jak będziesz miał więcej funduszy to pewnie będziesz wolał stałki - światło najważniejsze !
Cytat:
Zamieszczone przez
titit
Tak się zastanawiam czy pchać się w stałki bo nie dość, że trzeba mieć naprawdę spory portfel aby zebrać wszystkie zakresy do wspomnianych przeze mnie klimatów (śluby, dzieci, szeroki kąt) więc chyba lepszym rozwiązaniem byłoby jednak pchanie się w obiektywy zmiennoogniskowe, a ta wspomniana przez Ciebie Tokina to dobre szkło? bo forumowicze zawsze zachwalają optykę Canonna bo to zawsze najlepsze rozwiązanie ale czy aby aż tak bardzo trzeba się pchać w Canona aby robic dobre zdjęcia? Cy nie jest mało profesjonalnie jak się wyskakuje z takim sprzętem na ślubie i goście mówią, że co to jest ta np. Tokina lub Sigma?
Zacznę od pierwszego pytania. Pokaż mi szkło Canona o takim zakresie do cropa oraz o takim świetle. Nie ma takiego zooma. Tokina ma pancerną obudowę, dobre światło i jest ostra. Nigdy nie miałem z nią problemów. Mogę podesłać sample, ewentualnie zrobić jakieś jak będzie potrzeba. Jedynym minusem jest to, że jest ciężko ją dostać.
Latam z nią już jakiś czas i nikt nigdy się mnie nie zapytał o to szkło. Albo robi się zdjęcia albo szpanuje sprzętem ;-).
Moim zdaniem na początek powinieneś zacząć od jasnego standardowego zooma. Będzie uniwersalniej, w miarę jasno i złapiesz więcej ciekawych i zróżnicowanych kadrów za pomocą takiego obiektywu. Wybierałem między Canonem 17-55/2.8 a Sigmą 17-50/2.8 OS HSM i wybrałem ten drugi obiektyw. Fotografowałem nim koncerty w małych klubach, reportaże i nigdy mnie nie zawiódł. Teraz będę go sprzedawał tylko dlatego, że przesiadam się na FF i mi jest zbędny.
Cytat:
Zamieszczone przez
jasiorzaca
Na początek jak masz ograniczony budżet to ta Tokina ze światłem f/2.8 będzie najbardziej kompromisowym wyborem.
Witam,
a czy Tokina nie będzie miała zbyt małego zakresu do wspomnianego przeze mnie klimatu ślubów?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szczemat
Tokina ma pancerną obudowę, dobre światło i jest ostra. Nigdy nie miałem z nią problemów. Mogę podesłać sample, ewentualnie zrobić jakieś jak będzie potrzeba. Jedynym minusem jest to, że jest ciężko ją dostać.
Latam z nią już jakiś czas i nikt nigdy się mnie nie zapytał o to szkło. Albo robi się zdjęcia albo szpanuje sprzętem ;-).
No ja chce robić zdjęcia a nie aż tak bardzo szpanować bo tutaj trzeba byłoby mieć sprzętu za chyba jakąś 100tyś. aby ktoś kto oczywiście się zna zwrócił na to uwagę a pewnie jakaś ciotka klotka nawet by nie pomyślała o wartości a co gorsza na pewno by tylko skrytykowała, że zdjęcia są do np. przysłowiowej bani jakby coś poszło nie tak.
Co do wspomnianej przez Ciebie Tokiny to właśnie jak można ją dostac bo fakt jest chyba godna uwagi a i chyba nie droga?
Cytat:
Zamieszczone przez
szczemat
Moim zdaniem na początek powinieneś zacząć od jasnego standardowego zooma. Będzie uniwersalniej, w miarę jasno i złapiesz więcej ciekawych i zróżnicowanych kadrów za pomocą takiego obiektywu. Wybierałem między Canonem 17-55/2.8 a Sigmą 17-50/2.8 OS HSM i wybrałem ten drugi obiektyw. Fotografowałem nim koncerty w małych klubach, reportaże i nigdy mnie nie zawiódł. Teraz będę go sprzedawał tylko dlatego, że przesiadam się na FF i mi jest zbędny.
Czy oprócz tych wspomnianych przez Ciebie propozycjach jeszcze jakieś szkła będą przydatne do robienia ślubów czy opęka się z tym jednym szkiełkiem całą ceremonię?
Pomijam oczywiście sprawy lampy błyskowej bo ona raczej jest podstawą, prawda?
A jakie masz obiektywy?
Tokina to uwa czyli bardzo szeroko i szeroko :) Jako jedyne szkło - no way :)
Jak nie masz nic albo reorganizujesz szkła to szukaj zestawu coś 17-50 ze światłem 2.8 + stałka 85 1.8 - i ceremonię i wesele i plener obskoczysz.
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
A jakie masz obiektywy?
Tokina to uwa czyli bardzo szeroko i szeroko :) Jako jedyne szkło - no way :)
Jak nie masz nic albo reorganizujesz szkła to szukaj zestawu coś 17-50 ze światłem 2.8 + stałka 85 1.8 - i ceremonię i wesele i plener obskoczysz.
No właśnie jestem na początku tej zabawy więc nie chciałbym się wpakowac w jakieś niepotrzebne sprzęty stąd moje dylematy i pytania.
A lampa jaka by była OK do ślubów?
A może musiałbym tez zmienić puszkę na coś lepszego czy to 30D da jednak radę?