No jak przepisy tego nie określają to koło się zamyka :lol:.
Wersja do druku
No jak przepisy tego nie określają to koło się zamyka :lol:.
A ja się podepnę, bo temat wątku zbieżny.
O ile np. można żądać wymiany aparatu na inną sztukę ze względu na niezgodność z umową, to jak to wygląda w przypadku zakupu na fakturę? Dodam, że na działalność gospodarczą, może to ma znaczenie, bo jednak NIP jest osobowy.
Obawiam się, że pheterh001 to nie rozśmieszy ;-)
Czy rzeczywiście autoryzowany serwis może przyjąć sprzęt do naprawy gwarancyjnej i bezterminowo "bezkarnie" jej nie wykonywać tłumacząc to brakiem części :shock:
--- Kolejny post ---
Naprawdę jest to zgodne z jakimiś przepisami :confused:
Obawiam się, że niestety jest zgodne. Polecam lekturę http://www.federacja-konsumentow.org....php?story=417, poniżej fragment odnoszący się do tematu wątku:
Kodeks cywilny zawiera reguły dotyczące wzajemnych rozliczeń gwaranta i kupującego, mówi wyraźnie o braku odpłatności za naprawy gwarancyjne, o kosztach demontażu i transportu – art. 580 Kc. Precyzyjnie reguluje również sposób, w jaki gwarancja się przedłuża – przedłuża się ona o okres naprawy, a jeżeli rzecz była wymieniana, to gwarancja biegnie od początku.
W ustawie konsumenckiej brak jest takich przepisów, a więc gwarancja konsumencka może się nie przedłużać o okresy naprawy i może nie biec na nowo w razie wymiany rzeczy. Co najważniejsze - bardzo rzadko daje możliwość odstąpienia od umowy, czyli możliwość zwrotu towaru za zwrotem ceny, a takie uprawnienie – w pewnych, określonych przepisami, sytuacjach - daje nam ustawa. Z tego płynie wniosek, że czasami skorzystanie z uprawnień, jakie daje nam ustawa i zgłoszenie reklamacji do sprzedawcy jest bardziej korzystne niż reklamowanie na podstawie gwarancji.
Przypomnij sie jutro :-)
Przypominam się...dzisiaj ;-)
Witam po dłuższej przerwie.
Aparat wrócił do mnie tydzień temu. Sprawa wyglądała tak: w poniedziałek dostałem maila o tym, że części mają już na Żytniej i biorą się do roboty, w środę wysłali sprzęt (mail z nr listu przewozowego DHL), w czwartek dotarła paczka. Obiektyw i body solidnie zabezpieczone + folia na lcd, pełen profesjonalizm.
Na razie zrobiłem ok 500 zdjęć od powrotu z serwisu (wesele, makro na starych obiektywach m42, sport) i aparat sprawuje się dobrze.
Podsumowując - kontakt dobry - maile o otrzymaniu części, podjęciu naprawy. Po części mieli chyba rację, że europejski oddział Canona ma polski serwis tam, gdzie światło nie dochodzi. Sama naprawa przeprowadzona bardzo szybko.