No i? A wiesz w ogóle, co to jest balans bieli? Próbowałeś robić zdjęcia w RAW? Zdajesz sobie sprawę, że jesieni o zachodzi e słońca wszystko będzie czerwonawe?
Wersja do druku
Mi to wygląda na przestawiony PictureStyle.
Wyzeruj wszystko a najlepiej przywróć wszystko do fabrycznych w aparacie i zrób zdjęcie ponownie, najlepiej takie, które ma bardzo różne kolory.
A w wizjerze też wszystko jest czerwone? Jeśli tak to wina obiektywu a jeśli nie to wina aparatu (ustawienia lub usterka).
Może zacznij od ustawienia balansu bieli w aparacie, żeby chociaż wykluczyć błąd pomiaru...
White Balance = auto (0)
Scene Capture Type = standard (0)
tyle z exifa
nie wiem na ile "auto" w 600tce daje sobie radę, ale wątpię, żeby było bezbłędne ;-)
ja bym się bardziej martwiła tym, że te foty są nieostre ;-)
A może czas naświetlania był tak długi że Autor naciskał przycisk spustu latem, a naświetlanie kończyło się juz jesienią?
Dziękuję za odpowiedzi ale nie wszystkim bo co niektórzy myślą,że wszyscy tak jak oni są ALFĄ i OMEGĄ.Pozdrawiam
Gerdox, mam takie nieodparte wrażenie, że dałbyś radę rozwiązać ten "problem" zaglądając do instrukcji aparatu :)
I nie denerwuj się tak, bywały tu takie wątki z "trywialnymi" problemami pisane tylko po to, żeby wywołać niepotrzebną dyskusję i trollowanie.
Dlatego do tego typu postów większość użytkowników podchodzi sceptycznie ;-)
Dokup sobie jeszcze do sprzętu jakąś literaturę (typu seria "bez tajemnic"), będzie Ci łatwiej :)
Według mnie takie fora są stworzone żeby pomóc innym,a nie pokazywać innym jaki ktoś wszechwiedzący który nie ma chęci podzielić się wiedzą i doświadczeniem.Niektóre osoby mnie nakierowały i sobie poradziłem z tym "problemem" i tym osobą jeszcze raz dziękuję i Tobie najeli również i coś sobie kupię:smile:Pozdrawiam
No ale też takie fora nie są stworzone po to, żeby cytować fragmenty instrukcji aparatu :)
Jakbyś tu wkleił 4 fotki, na różnym balansie bieli, i spytał się o co chodzi, bo cokolwiek nie ustawisz to jest źle, to ok. Coś zrobiłeś, pokombinowałeś, nie wychodzi, pytasz.
Ale tutaj to troszku lenistwo i łatwizna wyszła... I nie dziw się, że niektórych to drażni :)
To tak na przyszłość :)
Oczywiście służymy pomocą w każdej sprawie, ale mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi :)