Ja długi czas planowałem kupić 135L i uważałem je za ideał ale chyba ostatecznie zdecyduję się na 85/1.8 lub 85L jako uzupełnienie szklarni. Bardziej mi odpowiada ta ogniskowa. Może w przyszłości...
Wersja do druku
Ja długi czas planowałem kupić 135L i uważałem je za ideał ale chyba ostatecznie zdecyduję się na 85/1.8 lub 85L jako uzupełnienie szklarni. Bardziej mi odpowiada ta ogniskowa. Może w przyszłości...
zdecydowanie 28 f/1.8 (bo rozumiem, że 24/1.4 nie wchodzi w grę) + 85 f/1.8 lub 100 f/2, którego później pewnie będziesz chciał wymienić na 135L :-) jak kolega wyżej napisał.
A na końcu (jak też już ktoś kiedyś tu napisał) sprzedasz wszystko i kupisz Leicę + 35 :-)
Kupić 85 1.8 i do tego 70-200L ( które zależy od budżetu ale chyba starczy tylko na F4 po zakupie 85-ki)
A ja ciągle będę truł, że nie warto ludziom wciskać potworka EF 28/1.8 jako tymczasowego zamiennika dla 24L. Lepiej znaleźć dobry egz. Sigmy 24/1.8 (fajniejsza, klasyczna ogniskowa). Kiedyś tam, przesiadka na 24L nie będzie pociągała za sobą konieczności zmiany pewnych nawyków.
Ja bym kupiła 135L.. ale to ja :) Najlepiej, gdybyś się pobawił trochę 70-200 na 85 i na 135, i ocenił, która ogniskowa bardziej Ci pasuje. Może to tymczasowo rozwiąże problem, bo docelowo pewnie i tak wykupisz pół najdroższej szklarni Canona, jak większość z nas ;)
Dzięki za podpowiedzi, właśnie stałem się posiadaczem 135L i mam nadzieję, że zabawi u mnie na dłużej ;)
Rafał K tak się składa, że niedawno sprzedałem 70-200 f4 bez is, więc drugie dwa razy droższe ciemne szkło z is-em mnie nie przekonuje. 50-tka zostaje bo niedawno kupiłem nówkę, nie narzekam bo zdecydowanie lepsza niż poprzednia, którą miałem.
Jak już ktoś wcześniej napisał następnym szkłem w kolejce będzie prawdopodobnie 28 f1.8, ale to póki co bardziej odległa historia.
..lepiej kupić jedno porządne niż 2 średniaki :)
Ja dzisiaj przetestowałem "na mieście" swoje 135mm i jest super :D jest niesamowicie szybka,celna,ostra,daje świetne kolory oraz rozmycie, ale to chyba nic odkrywczego. Na minus jak dla mnie praca pod ostre światło gorsza niż 70-200 f4, chociaż czasem dodaje to klimatu,mi nie przeszkadza. Sama ogniskowa na zewnątrz jest super, jednak do użytku w ciasnych pomieszczeniach bardziej wolę 85mm.