Odp: Canon 5D mark II jak zablokować ekspozycję przy zablokowanej ostrości?
Cytat:
Zamieszczone przez
godojoshi
Ha, miałem ten sam problem także przesiadając się z Pentaxa:wink: ...i jak nie chce mi się używać manuala to lecę w Av z blokadą przyciskiem...daje się żyć, ale też mi tego w sumie brakuje.
Ba, i ja z Pentaxa się przesiadłem - jeżeli chodzi o konfigurowalność klawiszologii, to Pentax jest klasą sam dla siebie :-)
Albo ja czekoś nie rozumiem albo zgłupiałem czytając to :)
miałem kiedyś 30D i tam mogłem sobie zablokować ekspozycje od razu spustem migawki
pamiętam to dokładnie bo bardzo wkurzało mnie to przyrobieniu zdjęć zwierzaczkom w lesie
Cytat:
Zamieszczone przez
ska
Albo ja czekoś nie rozumiem albo zgłupiałem czytając to :)
miałem kiedyś 30D i tam mogłem sobie zablokować ekspozycje od razu spustem migawki
pamiętam to dokładnie bo bardzo wkurzało mnie to przyrobieniu zdjęć zwierzaczkom w lesie
W 30D podobnie jak w 5DII spustem migawki blokuje się ekspozycję i AF przy pomiarze matrycowym. Przy pozostałych pomiarach ekspozycja zmienia się przy przekadrowaniu. No chyba, że spust migawki w 5D przeprogramujemy sobie na AE lock a AF uruchamiamy przyciskiem AF-ON.
Przyznam, że użycie przycisku AE-lock dla zablokowania ekspozycji było dla mnie zawsze naturalne.
Można się do tego przyzwyczaić, ale to mimo wszystko jedna czynność do zrobienia więcej przy każdym zdjęciu.