Odp: Canon EOS 650D vs 60D dla zaawansowanego amatora
Również polecam 60D, które to od kilku miesiecy przynosi mi sporo frajdy. Dołóż do tego niedrogie szkiełko Tamron 17-50/2.8 i będziesz mega zadowolony. Później dokupisz sobie jeszcze jakieś słoiki, lampę lub kilka oraz statyw i zaczniesz przemierzać świat z plecakiem.
Nie czekałbym na Twoim miejscu do świąt !! Zrobiłem tak w ubiegłym roku: ceny znacznie wzrosły, a później zaczęły się sztuczne promocje. Wszystko wróciło do normy dopiero na koniec zimy ...
Weź do ręki oba. Jeśli nie potrzebujesz klocka to 650D będzie ok ;).
Witam. Powtórzę za większością - 60D. Sam się zastanawiałem nad 650D ale przechodziłem z 450D i postawiłem na serię wyżej. Jak na razie jestem zadowolony zarówno z obsługi jak i zdjęć.
A jak myślicie, kiedy można się spodziewać bezpośredniego następcy 60D (może 70D)?
@ Mike - jeśli nie muszisz to nie czekaj z zakupem, tak naprawde trudno przewidzieć jak będzie z cenami i promocjami. Ja jak 2 lata temu kupowałem w połowie roku 550d z 18-135 to potem pod koniec roku, tez zestawy były droższe :(
Nawet ślepy zobaczy, że sprzęt foto jest coraz droższy. Tanio już było, teraz będzie tylko drożej. Każdy nowy aparat jest droższy od poprzednika, każdy nowy obiektyw jest droższy od poprzednika, każda nowa lampa .... etc. etc.
Kiedy następca będzie, weź herbatę sypaną, zaparz, wypij herbatę i z fusów wywróż kiedy będzie :D
sa nawet specjalne kubeczki do tego:
A tak w ogóle to ciekawe co następca miałby wnieść konkretnego, co rzeczywiście mogłby być warte kolejnej dopłaty ;)
No może AF z 650d :mrgreen:
Jak dla mnie - amatora - 60d jest aparatem w pełni wystarczającym.
Co do 60D to ja jestem zadowolony bardzo - chodzi o same fotki, szybkość działania , AF , dobry flash wbudowany , łatwość użycia itp . Natomiast fakt że jest słabsza budowa tzn gorsze materiały - bardziej się rysuje i nie ma uszczelnień. Ale jeśli ktoś nie musi mieć profesjonalnego uszczelnienia i obudowy z magnezu żeby gwoździe wbijać to 60D zadowoli go.
Użytkuję 60D już od dłuższego czasu, wcześniej Pentax i Canon 50D, 60D jest zdecydowanie lepszy od 50D pod względem jakości obrazka jaki generuje (takie moje zdanie) ;) Co do porównania z 650D, bawiłem się w sklepie 650D, 60D mam, ale było również obok, jak weźmiesz do ręki, od razu odpuścisz zakup 650D :) Drugie kółko, wyświetlacz, to jak leży w ręce przemawia za 60D ;)