Odp: Kalibracja Eizo SX2262W
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Wydawało mi się, że w SX kontrast natywny ma wartość 100%, ale może się mylę - sprawdzę.
Z ustawianiem kontrastu to dość ciężka sprawa - teoretycznie monitor ma wyższy współczynnik kontrastu niż papier, w praktyce matowa powłoka przeciwodblaskowa i światło padające na powierznię matrycy potrafi go bardzo poważnie ograniczyć.
Zawsze pozostaje soft-proofing, żeby nie ograniczać możliwości monitora gdyby był on używany do innych rzeczy, nie tylko do edycji obrazków.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Zawsze pozostaje soft-proofing, żeby nie ograniczać możliwości monitora gdyby był on używany do innych rzeczy, nie tylko do edycji obrazków.
Tyle tylko że ICC zakłada, ze nasz monitor ma kontrastowość 288:1 :mrgreen:
Ponownie przy tym podkreślam, że z percepcją nie ma to-tamto i Magiczne Liczby Jedynie Słusznej Prawdy nie istnieją. Mierząc z dystansu monitor o CR ~800:1 okazywało się np., że w danym otoczeniu realnie nie miał nawet 200:1 ;)
W międzyczasie sprawdziłem ustawienie OSD dla natywnego kontrastu SX-a i na 100% jest 100%
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Mierząc z dystansu monitor o CR ~800:1 okazywało się np., że w danym otoczeniu realnie nie miał nawet 200:1 ;)
Potem odmalowujesz sobie cały pokój na biało, stawiasz w środku wypasionego CG i się człowieku zastanawiasz czemu w ciągu dnia, mimo kapturka, świeci to jakby chciało a nie mogło :-) True story!
Cytat:
Zamieszczone przez
maati
Witam, mam szybkie pytanie do bardziej doświadczonych w kalibracji:
Otóż mam Eizo SX2262W i kalibrator i1 Display PRO
1. Czy w programie rodzaj wyświetlacza mam wybrać wide gamut CCFL czy samo CCFL
to jest wide gamut
Cytat:
Zamieszczone przez
maati
2. Czy zaczynając kalibrację ustawiamy w monitorze kontrast, jasnośćć oraz kolory RGB na full czy połowę czy minimum (chodzi mi o punkt wyjściowy od czego zaczynamy)
najpierw zmierz kalibratorem jasność w pokoju dla pory dnia, w której pracujesz na komputerze, a potem nastaw wobec tego jasność monitora (program Ci powie)
Cytat:
Zamieszczone przez
maati
4. Czy funkcję ECOView zostawić OFF czy ON podczas kalibracji.
off i po kalibracji też :)
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
to jest wide gamut
najpierw zmierz kalibratorem jasność w pokoju dla pory dnia, w której pracujesz na komputerze, a potem nastaw wobec tego jasność monitora (program Ci powie)
off i po kalibracji też :)
Nie mam pojęcia jak to zrobić, w oprogramowaniu jest taka funkcja?
Pracuję z reguły w godzinach wieczornych. W pokoju raczej ciemno.
Czornyj mial rację i kontrast jest ustawiony na 100
ok, zrobiłem wszystko wg waszych rad i myslę że jest dobrze.
Z tą jasnością w pokoju to chyba też zmierzyłem, podczas kalibracji jest taka funkcja, wystarczy zaznaczyć "ptaszka".:)
Ogólnie dzięki za rady, wiedziałem że na mistrzów tej dziedziny można liczyć.
Mam jeszcze takie pytanko.
Gdybym chciał skalibrować inny monitor (samsung - media markt) to mam ustawić samo CCFL bez wide gamut?
Czy wystarczy podłączyć ten monitor pod mój komp i skalibrować, później zapisać profil i ustawić jako domyslny na kompie, na którym bedzie pracował lub czy trzeba zainstalować oprogramowanie i kalibrować na tym kopie, do którego bedzie podłączony? Chodzi mi głównie o to, czy garta grafiki ma wpływ na profil? W menu tego monitora da się ustawiać RGB, kontrast i jasność manualnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
maati
Mam jeszcze takie pytanko.
Gdybym chciał skalibrować inny monitor (samsung - media markt) to mam ustawić samo CCFL bez wide gamut?
Czy wystarczy podłączyć ten monitor pod mój komp i skalibrować, później zapisać profil i ustawić jako domyslny na kompie, na którym bedzie pracował lub czy trzeba zainstalować oprogramowanie i kalibrować na tym kopie, do którego bedzie podłączony? Chodzi mi głównie o to, czy garta grafiki ma wpływ na profil? W menu tego monitora da się ustawiać RGB, kontrast i jasność manualnie.
Rodzaj podświetlenia w i1 Profilerze ustawiasz zgodnie z faktycznym typem podświetlenia w danym monitorze - najczęściej będzie to CCFL (bez WG) lub LED. Sprawdź najlepiej w specyfikacji monitora czy podświetlenie jest świetlówkowe, czy LED-owe.
Profil można przenieść na inny komputer kopiując i instalując w systemie odpowiedni plik ICC. Taki profil będzie funkcjonował, jeśli zostaną zachowane ustawienia wyświetlania, o których piszesz (czyli jasność, kontrast, wzmocnienie RGB, ew. parametr gamma, jeśli znajdziesz taki w menu). W niektórych przypadkach (w zależności od systemu operacyjnego) konieczne może być użycie dodatkowego programu, tzw. LUT Loadera, który załaduje krzywe LUT z profilu do pamięci karty graficznej. Sama karta graficzna, jako taka, nie ma wpływu. Pewien niewielki wpływ może mieć rodzaj złącza, używanego do przesyłania sygnału z komputera do monitora. Jeśli będzie to połączenie cyfrowe (DVI, HDMI, Display Port), to nie powinno być problemu. W przypadku podłączenia przez analogową 15-pinową wtyczkę VGA może nastąpić pewna niewielka różnica w wyświetlaniu, chociaż moim zdaniem taka różnica ma charakter raczej "akademicki" niż praktyczny.
system operacyjny w tym kompie to WinXP, nie wiem jak to jest w tym przypadku z tzw LUT Loaderem
Kabel to DVI także ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
maati
system operacyjny w tym kompie to WinXP, nie wiem jak to jest w tym przypadku z tzw LUT Loaderem
Kabel to DVI także ok.
LUT Loader będzie Ci potrzebny. Ja korzystam z programu z pakietu dispcalGUI/ArgyllCMS, ale to może być trochę zbyt duża kobyła jeśli idzie tylko o załadowanie krzywych korekcyjnych. Może ktoś doradzi inny program?