Odp: Fashion Photo Canon vs Nikon???
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
trafiłem na coś takiego "Nikon has problems with banding and color moire, when shooting fashion"
- może i coś w tym jest, ale na forum nikona za chwilę możesz dostać taką samą odpowiedź na temat canon-a.
na szczęście to forum canon-a. Zadając to pytanie na forum ogólnym ryzykujesz rozpętanie świętej wojny.
Wlasnie dlatego niezadalem standardowego pytania ktory co ma C vs N tylko Dlaczego? Pada wybor, ze zawodowcy wybieraja Canona czy to ma cos wspolnego z praca przy obrobce zdjec czy kolor skory jest lepszy z Canona i wystepuje wiecej detali ma wiecej szkiel lub dziala czysty marketing?
Zadalem to samo pytanie na Nikon forum i odziwo czesc ludzi sie zgadza ze Canon wystepuje tam (F. TV) czesciej niz Nikon.
Czyzby Canon byl blizej sredniego formatu?
To co widać w telewizji, nie jest przypadkowe - widać to co ma być widać. Koncerny za to płacą. Byłbym ostrożny z twierdzeniami, że jakieś tam stałki mają w tym temacie jakiekolwiek znaczenie. Na tym poziomie (Fashion TV) nie prześlizguje się nic, co pozwoli na identyfikację marki, a nie było zapłacone.
Ostatnio widziałem tam backstage z sesji. Body to Canon 550D, obiektyw Tamron 28-75. Myślisz, że Canon i Tamron zawracało by sobie głowę sprzętem tego kalibru? Ja uważam, że nie.
Często są tam pokazywane filmiki promujące danego fotografa mody po prostu - samemu można przesłać przez stronę FTV backstage własnej pracy - jeśli się spodoa to puszczą na antenie - była nawet taka akcja zgłoszeniowa jakiś czas temu. Ale najczęściej to plany zdjęciowe z sesji poważnych firm - np do kalendarza Pirelli, reklam Lavazzy itd
Cytat:
Zamieszczone przez
Greg S
Ostatnio widziałem tam backstage z sesji. Body to Canon 550D, obiektyw Tamron 28-75. Myślisz, że Canon i Tamron zawracało by sobie głowę sprzętem tego kalibru? Ja uważam, że nie.
[...]
Bez urazy, ale to co Ty uważasz, może nie meć nic wspólnego z tym, co uważają marketingowcy w.wym. firm, a oni są zależni wyłącznie od słupków i wykresów. Myślisz, że sprzedaż w jakim segmencie przynosi im największe dochody? Jest jeszcze druga kwestia: zawsze może tak być, że wydawca danego kanału może nie być zainteresowany tym o czym tu rozmawiamy - jeśli jego słupki mówią mu że nie warta skórka wyprawki. Wtedy tylko wytną wszelkie zbliżenia na logo i po sprawie. Niech sobie Canonboardowcy dywagują na temat stałek, zoomów i ..Nikonów ;).
...e tam, zaczynacie bić pianę - Czacha już odpowiedział na to pytanie: http://www.canon-board.info/dla-pocz...3/#post1112892
a tak gwoli ciekawości kiedy najczęściej można na tym kanale obejrzeć backstage ? bo też lubię polookać.
Fashion TV - Official Website of FashionTV Network
Jest program tv i jak również w dziale Gallery -> Photographers do obejrzenia materiały video z planów zdjęciowych.
Pozdr.
Cytat:
Zamieszczone przez
Greg S
tam już byłem i żadnego programu ze słowem backstage nie znalazłem, dlatego też pytam.
Rozumiem że po prostu to żadna cykliczna audycja a jedynie jakieś skróty/przerywniki.
Może zapodam sobie na kompie podczas pracy...tyle tylko że to strasznie rozprasza i obniża efektywność....
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia (niewolnictwa) systemowego. Canon miał od zawsze dobre szkła.
A Nikon uzupełnił prawie wszystko (24, 35, 85) w 2010. Brakuje tylko 135. :)
Podejrzewam, że wybór marki jest rzadko świadomym i przemyślanym wyborem. Najczęściej użytkownicy kupują swój pierwszy aparat pod wpływem marketingu i popularności w danym regionie(np w Miami zauważyłem że Nikon jest o wiele bardziej popularny niż Canon). Potem inwestują w rozwój systemu i mając kilka drogich obiektywów i lamp, przesiadka się nie opłaca.
Osobiście nie uważam żeby marka miała jakiekolwiek znaczenie. Szczególnie w "fashion" gdzie wszystkie zdjęcia są ciężko manipulowane w PSie.