mcno, dzięki za odpowiedź, rozważam właśnie zamianę tamiego na 85-kę i 28-kę ewentualnie 35-kę, w tamronie dobija mnie słaba celność i szybkość AF
Wersja do druku
mcno, dzięki za odpowiedź, rozważam właśnie zamianę tamiego na 85-kę i 28-kę ewentualnie 35-kę, w tamronie dobija mnie słaba celność i szybkość AF
Ja generalnie Tamrona używałem też na ślubach ale raczej przeszkadzały mi kolory i słabsza ostrość. Co do celności to fakt zdarza się że nie trafia ale nie tak często. Mój egzemplarz miał front focus ale po zakupie był kalibrowany w serwisie i później działał ok.
Kupując 85 i 28 myślę, że będziesz bardzo miło zaskoczony jakością. Tak jak w tamronie musiałem namęczyć się aby kolory były jakieś sensowne, tak w przypadku tych stałek wystarczają w większości drobne korekty. Jedyny minus to aberracja przy dużych otworach przysłony i jasnych scenach pod światło ale tego się nie przeskoczy. :)
Mam 28 i nie narzekam.. AF celny.. ostry od 1,8 obudowa ok. Nie jest to L-ka ale daje radę.
Dzięki wielkie :) Coraz bliżej ten obiektyw...
Mógłbym jeszcze kogoś prosić o sample z tego obiektywu od przysłony 1.8 do 2.8 tej samej rzeczy w tym samym kadrze. Jeśli ktoś takowe posiada to będzie niezmiernie miło sprawdzić jak to wygląda :)
Miałem 28mm, szkiełko ok, af szybki, cichy i celny.
Sprzedałem bo nie spasowała mi ogniskowa, wolę 35mm.
Tu masz sample na FF i cropie:
ww.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=253&Camera=736&Sample=0&FLI=0&API= 0&LensComp=253&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
28mm Canona, to także chyba kwestia sztuki. Miałem, używałem, chwaliłem sobie. AF szybki i celny. Ostry od pełnej dziury. Został wyparty dopiero przez 35L i aktualnie cieszy oko innego forumowicza. Dodam też, że widziałem sample egzemplarzy, gdzie ostro robiło się dopiero w granicach f/2.8, czyli przed zakupem warto sprawdzić.
Mam, używam pod 500D. Bardzo polecam :)
Mój egzemplarz szybki i celny, używam zwykle na 2.0/2.2 :)
obiektyw moim zdaniem bardzo dobry obiektyw; szybki celny, przyzwoicie ostry na 1.8, od 2 bardzo ostry w zasadzie przymykanie zwiększa tylko GO.
Mialem, ostry od 1.8, mega ostry od 2.0. Ogniskowa w porzadku.
Szybki, celny AF.
Zamienilem dopiero na 35L. Jak chodza w cenach okolo 1400 (tak jak kiedys widzialem) to nie ma sie co zastanawiac.