Odp: Awaria 580 EX II - czy ktoś wie o czym świadczą objawy?
I co udało się wygrać walkę?
U mnie identyczny objaw - cały czas błyska z pełną mocą (bez zamontowania na body również).
W ettl naświetla ok, w manualu niezależnie od ustawienia mocy wali cały czas 1/1.
Wymieniłem już palnik - moje pierwsze podejrzenie bo już kiedyś tak miałem w innej lampie i wtedy wymiana palnika pomogła. Teraz niestety to nie palnik.
Podejrzewam również tranzystor.
U Ciebie udała się wymiana?
Dużo pracy?
Mocno skomplikowana wymiana?
Czy zwykłą lutownicą da się wylutować, czy potrzebna stacja lutownicza?
Trochę pogrzebałem w temacie tych tranzystorów.
Dla potomnych:
Oznaczenie na fabrycznym tranzystorze to: RJP4301
Forumowicze elektrody rozszyfrowali go jako: CT40KM-8H a jego odpowiednikiem jest: IGBT IRGP4086
Tranzystor znajduje się na płycie, która bezpośrednio przylega do pojemnika baterii.
Bardzo łatwo go można wymienić, z tym że trzeba go najpierw mieć.
Niestety w moim mieście jest nieosiągalny. Ściąganie z Chin czy HongKongu (gdzie kosztuje grosze) mija się z celem.
Znalazłem go w dwóch sklepach internetowych, w jedym za 56zł w drugim za 95zł - dostępne od ręki.
Realna wartość, to 10%-20% tej wartości, jednak ze względu na swoją niepopularność posiadacze windują ceny - normalne...
Tu moja prośba do Forumowiczów: Ma ktoś może dostęp, żeby go załatwić w lepszej cenie, niż podałem powyżej?
Jeśli nie to będę zmuszony zapłacić te 56zł, ale warto najpierw spytać...
Proszę o info na PW lub tu w poście.
Dziękuję.
O który tranzystor teraz pytasz?
Jeśli chodzi o IRGP4086 to jest za 25zł na north.pl, jeśli chodzi o ct40km8h to chyba u mnie najtaniej.
IRGP4086 jest w innej obudowie niż ct40km8h.
Pytam o RJP4301, bo tak jest u mnie oznaczony.
Podejrzewam, że to on padł, ale nie mam 100% pewności. Mam identyczne objawy jak osoby, u których właśnie padł ten tranzystor...
Rozumiem, że ct40km8h jest oryginałem, a IRGP4086 zamiennikiem, w trochę inne obudowie. Ale można zastosować obywa - w sensie, że każdy się zmieści fizycznie oraz że funkcjonowały będą indentycznie oraz ich trwałość będzie taka sama...
Czy to ma być IRGP4086 czy ct40km8h to mi dużej róznicy nie robi. Jeśli to ten sam tranzystor i wymiana na jeden z nich sprawi, że moja lampa odżyje i będzie funkcjonowała prawidłowo, to chcę wymienić na tańszy znich.
Nie jestem elektronikiem i nie znam teorii. Potrafię sobie po prostu go wymienić, stąd moja prośba o poradę.
Lampa znów żyje!:p Wymiana tranzystora na IGBT IRGP4086 (dzięki sylwek2k za namiary) przywróciła ją do sprawności.
Mam nadzieję, że tranzystor wytrzyma min tyle, co jego poprzednik.
Bogatszy o nowe doświadczenia z zaoszcządzonymi kilkoma stówkami w kieszeni mogę znowu cieszyć się swoją lampą.
Jeśli ktoś będzie miał pytania lub potrzebował pomocy - zapraszam na PW lub tu.