Odp: focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza
Cytat:
Zamieszczone przez
kerami82
Nie wiem czy to oprogramowanie focus peaking jest niezalezne od mozliwości af aparatu
focus peaking nie działa jak AF nie ustawia ostrości i nie ma na nią żadnego wpływu. Po prostu na zrobionym i wyświetlonym na wyświetlaczu zdjęciu lub obrazie z LV (lub podczas filmowania) wyszukuje i podświetla kolorowymi kropeczkami ostre krawędzie obrazu. Dzięki temu widzisz w którym miejscu obraz jest ostry a w którym nie.
Nie wpływa w żaden sposób na jakość zdjęcia ani działanie AF-u. Po prostu ostrzysz ręcznie i nie musisz powiększać obrazu, aby go ocenić, bo tam gdzie jest ostry jest podświetlony.
Rozumiem więc, że magic lantern i focus peaking na wszystkich lustrzankach canona działa tak somo bez względu na sprzęt i oprogramowanie aparatu. Oczywiście mam na myśli wszystkie na których da się uruchomic ML.
Cytat:
Zamieszczone przez
kerami82
Rozumiem więc, że magic lantern i focus peaking na wszystkich lustrzankach canona działa tak somo bez względu na sprzęt i oprogramowanie aparatu. Oczywiście mam na myśli wszystkie na których da się uruchomic ML.
Nie. Nie wszystkie funkcje działają w różnych modelach.
Da się to podpiąć pod 50D ? Fajna opcja biorąc pod uwagę, że mam kilka manuali :)
Myślę, że mogą być drobne różnice w ilości FPS wyświetlanego focus peaking, różnice te będą raczej pomijalne w użytkowaniu, mogą być spowodowane nawet rozdzielczością wyświetlacza.
focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza
Tak, pod 50d dziala bardzo dobrze. :)
Gdzie to można dostać? :) Jest jakieś ryzyko zwalenia sprzętu? :)
Podobno jest tylko jedna opcja uwalenia - stworzenie botowalnej karty bez umieszczenia na niej ML i uruchomienia z nią aparatu, wtedy aparat wchodzi w pętlę i cały czas chce wczytać soft ktorego nie ma przez co się mocno grzeje i może spalić.
Magic Lantern Firmware Wiki tutaj masz ML, instalacja opisana tam na stronie albo gdzieś tu na forum też była.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebol1204
Podobno jest tylko jedna opcja uwalenia - stworzenie botowalnej karty bez umieszczenia na niej ML i uruchomienia z nią aparatu, wtedy aparat wchodzi w pętlę i cały czas chce wczytać soft ktorego nie ma przez co się mocno grzeje i może spalić.
Choć nie na pewno. W zimie poszedłem w plener trochę po pstrykać. Był duży mróz, więc przed powrotem zapakowałem aparat (z gripem + 2 aku.) w worek foliowy. Aby móc wcześniej zgrać zdjęcia wyciągnąłem kartę pamięci. Wyłącznik aparatu w pozycji ON. Na drugi dzień wkładam kartę, włączam aparat i nic. Nawet dioda nie mrugnęła. Okazało się, że baterie są całkiem rozładowane. Przypuszczam, że właśnie ML się zapętlił i tak długo pracował, aż brakło prądu. 100% pewności nie mam, ale jest to jedyne wyjaśnienie rozładowania baterii.
Aparatowi na szczęście nic nie jest i do tej pory działa bez żadnych problemów.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
sebol1204
instalacja opisana tam na stronie albo gdzieś tu na forum też była.
http://www.canon-board.info/oprogram...ml#post1111489
Trzeba będzie z ciekawości spróbować:) To bardzo ułatwiłoby prace moim ulubionym pentaconem :)