Spokojnie Mad_Mac, to tylko aparat, nic osobistego :-D
Wersja do druku
Spokojnie Mad_Mac, to tylko aparat, nic osobistego :-D
To straszne tylko na krosie można robić zdjęcia ;) A nadzieja umiera ostatnia :)
przekleilem...
co do opinii o specyfikacji - z punktu widzenia pocztowkowca i fotografa podrozujacego: jest perfekt.
ficzery, ktore mi sie bardzo podobaja to:
- mniejszy i lzejszy
- uszczelniany (lepiej niz 5D mkII)
- nowy AF do -3 EV
- drabinka korekcji ponad +/- 2 EV
- zgodnosc z LP-E6
- wbudowany GPS! yes! yes! yes! koniec z kminieniem w ktorym * miejscu zrobilem ta fote? :D :D :D
- blokada kolka zmiany trybow. czyli, ze jak po wyjeciu z pudelka wlacze M, to do zasranej smierci (mojej albo aparatu) bedzie to M, a nie przelaczy sie przypadkowo na jakies zielone kwadraciki
cechy, ktore mnie zgrzewaja:
- 97% w wizjerze. nie bede lal lez. prawie zawsze tyle mialem/mam... ;) oczywiscie, wolalbym 100%, ale jak sie nie ma...
- karty SD. mechanicznie krok w tyl, ale cenowo duzo lepiej. i czytnika nie trzeba wozic, zeby na lapsie otworzyc...
cechy, ktore mi sie mniej podobaja:
- mniejszy niz 5DmkII wiec bedzie trzeba nowy L-bracket (a to kosztuje spory bakszisz) :(
- nie ma lechtaczki jak w 5DmkII tylko ten jakis nowy zintegrowany wynalazek. oby nie byl znacznie gorszy niz lechtaczka...
ogolnie, to mi sie ten aparat bardzo podoba. 5D mkII na niego nie zamienie, ale jakby trzeba bylo wybrac od zera, to to jest bezdyskusyjny zwyciezca porownania...
Jest ok. Mały ff do robienia zdjęć.
Ja myślę, że to w tym i kolejnym roku będzie najlepiej sprzedający się aparat Canona, pomijając puszkę trzycyfrową :-) Wbrew wszelkim narzekaniom widać, że Canon po raz kolejny skroił puszkę, która bardzo dobrze adresuje potrzeby wielu ambitnych i niezawodowych fotografów, nie dając przy tym nic więcej, niż jest to absolutnie potrzebne. Trochę jedynie szkoda, że aparat na poziomie półprofesjonalnym podrożał o te 30-40% (mam na myśli relację 5D Mark II do Mark III), ale widać że to znak czasów.
Zobaczymy jak będą czułe i jak działać będą pozostałe punkty, może się okazać, że będą używalne po ciemku. Ja go narazie nie skreślam. Pierwsze testy wszystko wyjaśnią, tym bardziej, że opisują go jako sprzęt z przeznaczeniem do słabo oświetlonych warunków. Ciekaw jestem ceny - najgorsze jest to, że już raczej nie ma co liczyć na dalsze spadki wartości 5d3.
Pewnie ze mozna i ich uzywam ale na boga to 2012 rok i mowimy o aparacie ktory ma kosztowac 2000 dolcow a nie o seri xxxD!
Wsciekam sie bo mialem cicha nadzieje ze sobie zmienie stara piatke na cos z lepszym AF a tu dalej to samo!
Czy canon czuje sie tak pewnie na rynku ze leje na postepy nikona?
strzelam cenę w PL - 9k+ na początek
Idę o zakład, że ten AF będzie lepszy od tego co daje 5D Mark II - zwłaszcza jeśli chodzi o precyzję w środkowym punkcie. Na DPR wspominają, że punty są bardzo skupione w centrum, co jest jasnym komunikatem - chcesz w EOS-ie AF o bardziej sportowym zacięciu: kup 5D Mark III albo 7D. Dla portrecistów, podróżników jeden ale naprawdę solidny punkt ostrzenia to wszystko co potrzeba. Nie znalazłem tylko informacji czy model będzie dawał możliwość mikroregulacji. Oby nie było tak jak w 60D.
Fajne maleństwo dla amatorów - beda z tego powstawaly niezle foty i filmy ;) Mogli jednak gorne przyciski przy ekraniku LCD dac takie jak zawsze ... bedzie sie ludziom mieszało ;)