Udało mi się już wyszukać: FoCal :: Purchase
Polecam :)
Wersja do druku
Udało mi się już wyszukać: FoCal :: Purchase
Polecam :)
Skorzystałem, ze zniżki podanej wyżej (wciąż działa). I własnie testuję z 7d + 28/50/17-40. Mam wersję PLUS.
Napisz jak wrażenia bo jestem ciekawy. Korzystasz z automatyki czy wykresu i ręcznego strojenia?
Całośc zajęła mi jakąś godzinę. Z czego najdłużej ustawianie odpowiednio celu/dystansu o oświetlenia. Robiłem automatycznie (po to kupiłem wersję plus) i potem jeszcze raz ręcznie z pomocą wykresu. Wyniki automatyki były takie same jak ręcznego. 28 (-1), 50 (-3), 17-40 (-7). Najbardziej mnie zdziwiło właśnie 17-40 :D bo nigdy nie narzekałem (w przeciwieństwie do 50 1.4), ale to może też dlatego, że f/4 w 17-40 to już na tyle duża głębia ostrości, że po prostu na to nie zwracałem uwagi (rzadko oglądam zdjęcia w 100%). Ogólnie jak za 130 zł to jestem zadowolony.
witam,
czy jest możliwe aby przy pomocy tego programu wykonać mikroregulację dla 7D + EF 400 5,6 L USM, ew czy mogę liczyć na pomoc Szanownych Forumowiczów w wykonaniu takiej regulacji, chociaż najbardziej idzie mi o sprawdzenie takiego zestawu czy prawidłowo działa AF. Jestem skłonny podesłać, podjechać w celu wykonania tego.
Program jest cwany. Pozwala na rejestrację do 5 aparatów (przynajmniej w tej wersji która posiadam) i tylko w tych zarejestrowanych aparatach można zrobić mikroregulację. Do celów usługowych trzeba zakupić licencję.
Ktoś chętny na grupowy:mrgreen: zakup wersji pro?
...jeśli się nie mylę, aby wykonać mikroregulację to trzeba dla 400mm mieć 20m wolnej przestrzeni, więc pewnie tylko jakaś sala gimnastyczna wchodzi w grę, ale tam zazwyczaj jest światło żarowe/świetlówki/sodowe i z tego co wiem to raczej słabo w takich warunkach przeprowadzać testy AF, chociaż w serwisie w Berlinie podobno w takim oświetleniu dokonuja kalibracji. Jednym słowem trzeba poczekać na słoneczne dni i zrobić to na dworze.