Odp: komputer nie widzi RAW-ów z 5d
Ja oraz mój kolega - obaj mamy Canony 5D mk1 i ani jednemu z nas nie udało się nigdy zgrać zdjęć na komputer przez kabelek. Pomimo usilnych prób znalezienia czegoś/jakiegoś softu w internecie, nic nie przyniosło rezultatu. Dlatego inwestycja w czytnik jest raczej nieunikniona. Czytnik naprawdę ułatwia i przyspiesza zgrywanie a nie kosztuje majątku.
Mam 5D i zgrywam tylko przez kabelek.
W aparacie ustawiamy "PC connect".
Instalujemy oprogramowanie z załączonej płyty - będzie wśród nich sterownik do aparatu.
Aktualizujemy oprogramowanie ze strony Canona - któryś z programów na płycie już nie jest aktualny i zastąpi go EOS Utility. Mam zainstalowane EOS Utility, DPP i Picture Style Editor - reszta nie jest mi potrzebna.
Po podłączeniu aparatu do kompa, EOS Utility włącza się i można wybrać opcję ładowania na dysk. Aparat nie jest (chyba) widziany jak HDD.
EOS Utility można sobie skonfigurować tak, że ładuje pliki do odpowiednich katalogów (np. wg dnia fotografowania) i nazywa pliki wg zdefiniowanej maski - np. zawierającej datę i kolejny numer zdjęcia lub jak kto sobie wybierze z opcji.
Niby czytnik jest szybszy, ale sensowne skonfigurowanie EOS Utility załatwia kilka następnych czynności automatycznie.
Koledzy na forum mówią, że ZoomBrowser też to umie, ale nie wiem, bo nie używam.
Uważam, że zawsze warto zobaczyć, co dają na płycie, bo często są to dobre narzędzia za darmo. Np z płytki do Panasonica LX-3 używam "Panorama Maker", który w 91,8% przypadków skleja ładne panoramy.
Dzięki wszystkim za pomoc...
natali12...dobrze rozumiesz...PC widzi jpg a RAWów nie..........kupię jutro jakiś czytnik i sprawdzę....ale to dziwne zeby czytnik zaradził skoro jedne rozszerzania są widoczne a inne nie...myślę ze to raczej jakieś ustawienia w kompie albo aparacie...tyle, ze nie wiem jakie ;)
Jaki poza Woś Utility masz program, graficzny?
Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2