Odp: Nowe flagowce Pentax'a K-5II i K-5 IIs
Chodzi mi po głowie ten pentax (konkretnie wersja K-5IIs).
W cenie nowego body pentaxa (ok 4600 ) mam okazję kupić zadbaną i z małym przebiegiem Canona 5dM II.
Ale ten pentax ma IMHO porównywalne (jeśli nie niższe) szumy na wysokich iso, świetny zakres tonalny i wbudowaną lampę (często używam fill light a nienawidzę targac zewnętrznej lampy).
Wejście w pentaxa oznaczałoby by dla mnie pozbycie się posiadanych Canona 70-200/f4, tamrona 28-75/2.8 i lampy canon speedlite 550ex. Pewnie bym trochę stracił na odsprzedaży...
W pentaxie obawiam się trochę szkieł... w canonnie baaardzo podobał mi sie canon 10-22 dla APS-C (zarąbisty obiektyw) i tutaj szukałbym pewnie też coś z szerszym kątem.
@Arkan, napisz coś więcej o przesiadce. Jak oceniasz tą matrycę dla ISO 1600-6400 w stos. do pełnej klatki na canonie. Obecnie mam canona 20d i strasznie mi brakuje użytecznych wyższych (>800) ISO.
PS. Dobry przykład na to jaka jest matryca w K-5 vs 5d MII :
http://www.flickr.com/photos/alpi-co...n/photostream/
mirhon a czytales o np. Sigmie 10-20 mm F3.5 EX DC HSM lub Pentax'ie DA 12-24 mm f/4 ED AL IF (to ponoc ta sama konstrukcja co Tokina 12-24 a nawet poprawiona) ??
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucas1981r
mirhon a czytales o np. Sigmie 10-20 mm F3.5 EX DC HSM lub Pentax'ie DA 12-24 mm f/4 ED AL IF (to ponoc ta sama konstrukcja co Tokina 12-24 a nawet poprawiona) ??
Oczywiście, że czytałem.
Gdybym się faktycznie decydował na Pentaxa to najprawdopodobniej do szerokiego kupiłbym Pentax-DA 15mm F4 Limited. Fotki z DA 15mm są zarąbiste - z tego co widziałem w necie.
Pentax 12-14 ma koszmarne CA i brzydkie flary. DA 15mm jest w tym obszarze zdecydowanie lepszy a po namyśle sądzę, że z 15mm na APSC dałbym radę.
Tyle lat jechałem na 28mm na Canonie 20d. Przypomnę jeszcze że mnożnik K5 to 1,5x i zawsze to ciut szerzej niż 1,6 jak w APSC canonach.
Póki co to walczę z samym sobą czy jednak nie sprzedać nerki ;-) i nie kupić 6d do posiadanych obecnie szkieł, co by nie było są one jednak FF.
Ten Pentax (K5IIs) + np. DA 15mm limited + kiedyś w przyszłości np FA 31/1.8 limited to byłby podejrzewam zarąbisty zestaw i jaki mobilny.
Osobiscie nie wydaje mi sie aby bylo az tak zle z Pentax 12-24mm F/4 :)
Czesto czytam blog Benjamin'a Kanarek'a - gosciu przeszedl przez wszystkie systemy chyba (w tej chwili robi zdjecia K-5 i K-01 ) i uwaza to szklo za bardzo dobre:
- Benjamin Kanarek Blog 2010 Camera Lens Favorites Part 1 | Benjamin Kanarek Blog
- My All Time Favorite Lenses | Benjamin Kanarek Blog
- Steve Jacob assists Benjamin Kanarek Fashion Shoot | Benjamin Kanarek Blog
aj nic mi nie mow o FA 31/1.8 - bajka :) zreszta nie mozna nic zarzucic takze 43mm F/1.9 i 77mm F/1.8-choruje na tą 77 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirhon
Trudno to tak porównać, pentax odszumia cienie, co widać gołym okiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Nie ma potrzeby usuwać czegoś co nie istnieje, to ISO 200 :) zresztą podobnie jest do 1600.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Można zawzięcie bronić własnego systemu. Nie zmienia to jednej rzeczy. Wyciąganie z cienia na matrycach Canona po prostu nie istnieje w porównaniu do możliwości K-5. To nie są drobne różnice, to dramat.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Można zawzięcie bronić własnego systemu. Nie zmienia to jednej rzeczy. Wyciąganie z cienia na matrycach Canona po prostu nie istnieje w porównaniu do możliwości K-5. To nie są drobne różnice, to dramat.
Nie bronię własnego systemu, dawno bym z niego uciekł gdyby nie Magic Lantern, dostałem nawet kiedyś ostrzeżenie za narzekanie na papę w cieniu Canona. :mrgreen:
Narzekam na nią za każdym razem, gdy muszę zrobić bracketing i wydłużać kilkakrotnie czas swojej pracy.
Gdyby umiejętnie odszumić cień w Canonie (zawsze się zastanawiałem czemu ACR nie ma możliwości odszumiania tylko cienia), różnica była by znacznie mniejsza, co nie zmienia faktu, że mają lepsze matryce.
Heh ciekawe porównanie/test:
K-5IIs vs.D7100:
- Nikon D7100 vs Pentax K-5 II S - YouTube
Po 3 letniej przyjaźni z K-5 (szkła od Sigma 10-20/3,5 po 50-500 OS),przesiadłem się na 5D Mark III, i myślę,że zrobiłem to trochę za późno.Amatorszyzna (przynajmniej w moim wydaniu)nie potrzebuje wydobywania z najczarniejszych czeluści czarnego :obrazu tylko sprawnego AF i solidnych cropów i ja to znajduję.Inna sprawa:migracje miedzy systemami to ciekawa sprawa :D