Canon 500D - czy 36,000 to bardzo duży przebieg?
Popyt na te aparaty jest, ale zaledwie na nowe modele, które kształtują już dosyć niska cenę. Sam sobie w brodę będę pluł jak będę sprzedawał 600d, bo mi go nikt za te 2k nie kupi.
Problem polega na tym, że kokosów nie zdobędziemy przy sprzedaży xxxd. Są dwa scenariusze.
1. Pójdzie za grosze, relatywnie do przebiegu, szczególnie kiedy 500d z przebiegami 10k można za 1400 kupic
2. Będzie leżał na Allegro, a ty zdenerwowany będziesz obniżać jego cenę.
Amatorzy już się nauczyli, że lepiej jest im dołożyć do 600/650d nowych, bądź kupować używki 50/60d
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Odp: Canon 500D - czy 36,000 to bardzo duży przebieg?
Cytat:
Zamieszczone przez
Darx
Popyt na te aparaty jest, ale zaledwie na nowe modele, które kształtują już dosyć niska cenę. Sam sobie w brodę będę pluł jak będę sprzedawał 600d, bo mi go nikt za te 2k nie kupi.
Problem polega na tym, że kokosów nie zdobędziemy przy sprzedaży xxxd. Są dwa scenariusze.
1. Pójdzie za grosze, relatywnie do przebiegu, szczególnie kiedy 500d z przebiegami 10k można za 1400 kupic
2. Będzie leżał na Allegro, a ty zdenerwowany będziesz obniżać jego cenę.
Amatorzy już się nauczyli, że lepiej jest im dołożyć do 600/650d nowych, bądź kupować używki 50/60d
Sent from my iPad using Tapatalk HD
50 tak, 60 chyba nie. Ale to już inny przedział cenowy. 550D chyba lepszy od 600D :)
Ja swojego 550d sprzedałem za 1,4 K i uważam, że jak dla mnie (sprzedającego) to była bardzo dobra cena, szczególnie przy przebiegu coś ok. 30K. Ogłoszenie tu było, ale poszedł "za pośrednictwem" gumtree.
Za 1 300 ÷ 1 400zł lepiej kupić body 1100D i zainwestować w optykę.
Czy zna ktoś jakiś program którym można sprawdzić ilość zrobionych zdjęć w 500D? Znajomy chciałby kupić używkę od jednej osoby ale wolałby najpierw upewnić się czy podaje ona prawdziwy stan licznika (osoba ta mówi o ledwie kilkukrotnym użyciu a przykładowe zdjęcie ma nazwę IMG_6821, co już może oznaczać manipulację/kłamstwo). Wiem, że EOS info nie działa w 500D ale przecież w serwisach muszą czymś to sprawdzać...
Cytat:
Zamieszczone przez
mils83
Czy zna ktoś jakiś program którym można sprawdzić ilość zrobionych zdjęć w 500D? Znajomy chciałby kupić używkę od jednej osoby ale wolałby najpierw upewnić się czy podaje ona prawdziwy stan licznika (osoba ta mówi o ledwie kilkukrotnym użyciu a przykładowe zdjęcie ma nazwę IMG_6821, co już może oznaczać manipulację/kłamstwo). Wiem, że EOS info nie działa w 500D ale przecież w serwisach muszą czymś to sprawdzać...
(Płatny od niedawna) serwis eoscount.com na przykład.
Numer zdjęcia na karcie o niczym nie świadczy - było o tym wielokrotnie na forum.
Taka refleksja: migawka nie pada automatycznie po dobiegnięciu do limitu producenta, zwykle działa długo, nawet czasem bardzo długo. I jeszcze druga, mniejsza refleksja: Canon chyba nie deklaruje liczby cykli dla EOS-ów 3-cyfrowych.
Merde, dlatego napisałem, słowo "może".
Tą stronę widziałem. Jednak nie przyda się ona w warunkach podjechania do klienta ze swoim laptopem aby szybko sprawdzić przebieg migawki. No nic powiem po prostu koledze aby zdecydował się na zakup po wyglądzie zewnętrznym i krótkim przestrzeleniu. Chyba, że macie jakieś rady co najlepiej sprawdzić przy zakupie używanego sprzętu?
Ja przebieg sprawdziłem programem Magic Lantern, polecam :D
Cytat:
Zamieszczone przez
seklerek
Ja przebieg sprawdziłem programem Magic Lantern, polecam :D
Potwierdzam, z moim 550d ML pokazał rzeczywiste wartości.