Odp: Balans a zdjęcia polityków
Ja tam stosuję zasadę że to co tematem zdjęcia ma wyglądać poprawnie. Jeśli osoba to kolor skóry, jeśli to ma być reklama białej farby z tyłu na framudze to wtedy dążę to tego żeby białe było białe ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Ja tam stosuję zasadę że to co tematem zdjęcia ma wyglądać poprawnie. Jeśli osoba to kolor skóry, jeśli to ma być reklama białej farby z tyłu na framudze to wtedy dążę to tego żeby białe było białe ;-)
Człowieki powinny wyglądać jak człowieki. Takie z "Europy" w tym przypadku. Te wyglądają jak z... innego lądu i zadowolone nie będą.
Raczej.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymider81
Czy mam tak zostawić i się tym nie przejmować czy jednak trzeba zredukować balans? Czy ktoś może dać mi jakieś wskazówki jakie wy np. wartości byście ustawili na tym przykładzie.
W Lightroomie masz pipetkę, klikasz nię na białym wg Ciebie, można jeszcze lekko skorygować manualnie i już. W tym przypadku najechałbym na kołnierzyk.
moje pytanie uważam za całkiem zasadne, te zdjęcie nie nadają się do:
- albumu rodzinnego (bo i po co to komu?)
- do portfolio (są średnio udane)
- do publikacji prasowej (j.w)
więc się pytam po co :)
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
- albumu rodzinnego (bo i po co to komu?)
- do portfolio (są średnio udane)
- do publikacji prasowej (j.w)
więc się pytam po co :)
Zdjęcia są dla prasy ;) Mam nadzieje że zaspokoiłem Twoją ciekawość. O takie zdjęcia chodziło - prosto razem z mównicą? Tak to się chyba nazywa - więc po poprawie balansu redakcja jest zadowolona a to najważniejsze ;) Gdybym chciał oceny wstawiłbym gdzie indziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
Twoje pytania są całkowicie bezzasadne w tym wątku - proszę nie kontynuować w tym kierunku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Twoje pytania są całkowicie bezzasadne w tym wątku - proszę nie kontynuować w tym kierunku.
To może zmienię kierunek na przeciwny? Politycy są brzydcy sami z siebie, a gazety publikujące takie zdjęcia są przeważnie czarno-białe i o słabej jakości druku :)
BTW: to zdjęcie: ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting jest nader udane i myślę że pan Kaczyński będzie zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
To może zmienię kierunek na przeciwny? Politycy są brzydcy sami z siebie, a gazety publikujące takie zdjęcia są przeważnie czarno-białe i o słabej jakości druku :)
BTW: to zdjęcie:
ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting jest nader udane i myślę że pan Kaczyński będzie zadowolony.
Czy cieni nie można by bardziej wyciągnąć? Na tym zdjęciu to taka czarna dziura.