Odp: Canon 135 f/2 +extender 2x czy to sie może udać?
Dzięki! No i jak byś ocenił to porównanie? Wg mnie oba "zestawy" idą łeb w łeb.... Sam nie wiem...
jak dla mnie ostrzej jest w Tamronie...
Moje oko oceniło to odmiennie :) Robiłeś może rawy?
EDYTA: No jednak Tamron lepszy :)
Miałeś stabilizację włączoną czy wyłączoną? Zastanawiam się czy działająca stabilizacja ma wpływ na ostrość obrazka
Włączone VC, ale przy tych czasach to nie ma większego znaczenia. Rawów nie robiłem, żeby ocenić szkło jpg w zupełności mi wystarczy.
Moim zdaniem, choć Tamron wydaje mi się lekko ostrzejszy, to jest to użyteczny zestaw. Jeśli teleobiektywu w tych okolicach ( 300mm ) ma się używać sporadycznie, to czemu nie..
W moim przypadku jednak dość często :) Konwerter Canona 2x nie jest tańszym rozwiązaniem od tego Tamrona.... (wiadomo, że konwerter jest rozwiązaniem mniejszym :))
A ja stoje przed dylematem kupna konwertera 1.4 (pewnie Kenko Pro 300, mozliwe ze Canon 1.4 Ext III), glownie pod katem 135 mm 2.0, w przyszlosci mozliwe ze bede miec 70-200 4.0. Czy ktos z Was uzywal takiej kombinacji? Jak jest z utrata jakosci? Czy na wyzszych przeslonach (8.0 - 11.0) rodzielczosc jest wyrownana na calym kadrze (to wazne, bo do krajobrazu)?
Inne pytanie jak wyglada wspolpraca z 6D, gdzies czytalem, ze z Kenko potrafi sie zawieszac i trzeba aku wyjmowac.
Czy jest jakas zauwazala roznica miedzy Kenko a Canonem?
A jest w ogóle sens zakładać 1.4 ? Kenko 2x dobrze chodzi ze 135L, po lekkim domknięciu (2/3 EV) ostrość jest naprawdę dobra no i mamy 270mm zamiast 189...
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A jest w ogóle sens zakładać 1.4 ? Kenko 2x dobrze chodzi ze 135L, po lekkim domknięciu (2/3 EV) ostrość jest naprawdę dobra no i mamy 270mm zamiast 189...
Dla mnie jest sens. Z 2x tez bylby, ale boje sie juz utraty jakosci.
Cichy, a czy moglbys te sample wrzucic jeszcze raz?