Może wolny w sensie ciemny?
Wersja do druku
Z pewnością chodziło o wolny=ciemny. Anglojęzyczni często jasne obiektywy określają jako "fast aperture", więc ciemny to byłby slow, czyli wolny:) Co do zestawu to moja propozycja jet taka:
Canon 5D MK II - ok. 7500zł
Canon 16-35/2.8 L - ok. 6000zł
Canon 85/1.8 - ok. 1600zł
Łączny koszy wychodzi około 15100zł.
Za pozostałą kwotę dokupiłbym porzadny statyw, gripa, lampę błyskową i inne potrzebne drobiazgi. A w przyszłości idealnie uzupełnić sobie zakres Canonem 70-200 2.8 IS na przykład:)
Widzę, że watek się rozwija( dzięki za pomoć:)
Niestety z przyczyn finansowych raczej idę ku 5d mII.. wymienię za rok:p
kolejne konsultacje nasunęły:
- T 28-75 f2.8
- T 70-200 f2.8 lub C 70-200L f4( i raczej przy nim zostanę)
- C 85 f 1.8
- C 17-40 L f4
Ewentualnie myślałem nad uzupełnieniem w postaci samyanga 35mm f1.4( zbiera dobre noty:)
Dodatkowo kompa + monitor
Akcesoria
Ps: Sama architekturą sie najmniej przejmuje(chodzi o zdjecia mieszk pod sprzedaz.) ale musze cos szerokiego mieć:)
Mam jeszcze kilka dni na to ale wole być gotowy zestaw - znając życie pod koniec i tak się coś samo urodzi ;p
Pozdrawiam
A zdjęcia mieszkań pod sprzedaż to są takie żylety po ciemnicy, że taki sprzęt potrzebny? Nie wydaje mnie się. Chyba za te pieniądze to chcesz sobie zestaw do zdjęć mniej zawodowych ułożyć, tak mi się wydaje. Bez obrazy. Powiedz więc, co byś chciał a my podpowiemy czy się da i co w zamian.
Jeśli chodzi o wnętrza to ja wybrałbym taki zestaw :
5D II
Samyang 14mm 2.8 (ma zniekształcenia ale można skorygować w ACR/LR)
Canon 17-40L (bardzo fajne szkło na pełnej klatce do wnętrz)
Canon 50 1.4 (może się przydać do detali z płytką GO)
YN-565EX, statyw, głowica, karty, torba/plecak, zapasowy akumulator
Jeżeli obiektyw do wnętrz to ja również polecam 24mm f/3.5 TS-E jak kolega zaitsev. Świetny obiektyw do wnętrz no i problem z dystorsją rozwiązany. Co prawda obiektyw wymaga trochę umiętności i poznania obiektywu, bo nie jest to zwykły codzienny obiektyw.... ale zdecydowanie warty pieniędzy. Ciężko mi jest ułożyć zestaw za 20k złotych bo nie bardzo znam ceny w Polsce ale ja bym widział to tak:
5D II
Canon 24mm TS-E albo 14mm f/2.8 L ver. I, jak byłby potrzebny szerszy kąt
(alternatywnie Canon 16-35mm f/2.8)***
Canon 50mm f/1.2 albo 85mm f/1.2 ver. I
Canon 70-200mm f/2.8 albo 70-200mm f/4 IS
Cena w USA za używany sprzęt tej klasy ok. 5000$-5500$ USD