Nie wiem jak dużo, ale ja daję na FB 720 na długim boku, w formacie PNG, dosyć mocno wyostrzam. A jak już mam taką fejsbukową fotkę na dysku to po prostu nie chce mi się robić kolejnych do neta...
Wersja do druku
Polecam szerokość 990px do poziomych kadrów, do pionowych wysokość 900px - przy zapisie do jpg w PS quality=9. U mnie sprawdza się to idealnie.
Uczono powiadasz? To zadanie domowe: ile PPI ma zdjęcie o wymiarach 900x600:
a) na monitorze 22" o rozdzielczości 1680x1050
b) na monitorze 22" o rozdzielczości 1920x1080
Dla uproszczenia przyjmijmy, że proporcje boków w obu przypadkach są takie same (16:10).
Ok. 50KB będzie mieć np. jpeg o wymiarach ~500x333px, przy jakości 80. Niektóre zdjęcia można ścisnąć bardziej niż inne, bez mocno widocznych artefaktów. Zależy co pokazujesz na zdjęciu - jedno przy ustawieniu kompresji 50 będzie jeszcze dobrze wyglądać, inne nawet jeszcze przy 35. Jeśli bierzesz pod uwagę rozmiary typu 900x600px, to orientacyjna wielkość pliku będzie w okolicach 200~350KB przy jakości 85, ale przy jakości 50 może jeszcze wyglądać przyzwoicie (ok. 100KB). Jeśli jednak chcesz prezentować w dobrej rozdzielczości np. fotografie studyjne ludzi, to raczej nie zejdziesz poniżej kompresji 70. Tak realnie, to zakładaj 150~300KB na kolorowe zdjęcia dobrej jakości, 3:2, o dłuższym boku w okolicach 900~1024px. BW - o ok. 20-30% mniej.
Narzędzie "Save for Web & devices" w Photoshopie jest całkiem dobre do tego, bo oferuje podgląd po kompresji i pokazuje wielkość (wagę) pliku.
Wiedza i nauka naprawdę nie boli. Źle Cię uczono lub coś źle zrozumiałeś. Powypisywałeś trochę bzdur - sorry za słowo, bez urazy ale to co napisałeś naprawdę nie ma sensu. PPI/DPI to są rzeczy, które PS jedynie wylicza bo ma puste pola do zapełnienia. Mają sens jedynie wtedy gdy występują wszystkie trzy razem, jak w fotografii przysłona, czułość i migawka. Tu musi być rozmiar w pix, rozmiar liniowy i z tego wychodzi odpowiednie PPI/DPI. Rozmiar w pikselach jest jedynym i wystarczającym parametrem opisu zdjęcia.
--- Kolejny post ---
Na wydruku tak będzie widać różnicę czy wydrukujesz 60 DPI czy 300 DPI. ludzie mają różne przywidzenia. W sensie pakowania pliku parametr DPI w PS jest nic nie znaczący i bez wpływu na jakość. Zupełnie bez wpływu na jakość.
To ja juz nic nie rozumiem.
W takim razie czemu lab z ktorego uslug korzystam (szczecinski fotoexpress.pl) wyraznie zaznacza, zeby wysylac im pliki w rozdzielczosci 300dpi ?
Kadrowanie zdjęć cyfrowych
robilem kiedys testy, przy exporcie raw z LR.
podwojnie wyeksportowalem identyczny plik w rozdzielczosci 21mpix raw do formatu .jpg z identycznymi parametrami, z ta roznica ze jeden plik mial 240dpi, a drogi 300dpi.
roznicy w rozmiarze pliku w mb nie bylo absolutnie zadnej. nic a nic, a sprawdzalem dokladnie rozmiar pliku menadzerem plikow typu total commander.
Janusz Body moglbym prosic o jakies nie zawile wyjasnienie co i jak?
Bo wkoncu juz sam nie wiem czy dobrze robie czy nie.
Poki co wywolane zdjecia w rozmiarze nawet 40x60cm wygladaja bardzo dobrze, a dotychczas wszystkie - bez wyjatku - wysylalem w 240dpi..
Bo tu nie ma co rozumieć, to jest proste jak /cenzura/.
No widzisz, nawet tam masz wszystko ładnie opisane. Piszą tam o DPI, bo jest to odniesione jednocześnie do konkretnych (w cm) wymiarów odbitek. Bez tego to całe DPI/PPI nie ma sensu.Cytat:
W takim razie czemu lab z ktorego uslug korzystam (szczecinski fotoexpress.pl) wyraznie zaznacza, zeby wysylac im pliki w rozdzielczosci 300dpi ?
Kadrowanie zdjęć cyfrowych
Jeśli jednego dnia na garniturze w sklepie zobaczysz metkę z ceną 1000 zł, a na drugi dzień ten sam garnitur będzie miał cenę 700 zł - to czy garnitur uległ zmianie?Cytat:
robilem kiedys testy, przy exporcie raw z LR.
podwojnie wyeksportowalem identyczny plik w rozdzielczosci 21mpix raw do formatu .jpg z identycznymi parametrami, z ta roznica ze jeden plik mial 240dpi, a drogi 300dpi.
roznicy w rozmiarze pliku w mb nie bylo absolutnie zadnej. nic a nic, a sprawdzalem dokladnie rozmiar pliku menadzerem plikow typu total commander.
o matko... brachu wytlumacz, zamiast pouczac gdzie co jest napisane i porownywac do garniturow! ;]
mam do czynienia z komputerami od 8-mio bitowcow i jak dotad zawsze jakosc pliku multimedialnego = rozmiar.
nie rozumiem po prostu po cholere wysylac do labu pliki w 300 dpi, skoro export do 240 dpi kompletnie nie zmienia rozmiaru pliku (ani na bajt), a wywolane zdjecia (z plikow 240 dpi) sa naprawde bardzo dobrej jakosci.
czytalem ten tekst na stronie fotoexpress.pl, spoko - ale dalej nie czaje dlaczego pliki w 240 dpi a 300 dpi maja identyczny rozmiar (czyli jakosc), a jednak lab sie spina zeby wysylac w 300 dpi.
Dlatego prosilem Janusza Body o wyjasnienie tego zjawiska na chlopski rozum.