czemu nie :)
Wersja do druku
czemu nie :)
Witam,
na całą instrukcję się nie piszę, choć niedawno zainstalowałem ML na 600D, a tak już mam, że zanim zacznę działać, muszę się z instrukcją zapoznać. Dlatego przeczytałem ją i zrozumiałem w takim stopniu, że to co chciałem wiedzieć, udało się wyssać i potem sprawdzić w praktyce. Zatem - mimo, że do znajomości angielskiego jeszcze daleko - chętnie spróbuję pomóc w konkretnym problemie. ;)
kris70, nie wydaje mi się, by rozwiązanie twojego kłopotu było opisane w tejże instrukcji. Twórcy ML wspominają tylko, żeby w przypadku korzystania z monitorów zewnętrznych ( podłączanych przez HDMI ) nie oczekiwać również wyświetlania "nakładek ML na obraz" jak np. zebra, czy focus peak. Jeśli bardzo zależy Ci na takim rodzaju podglądu przy karcie z ML, po prostu dezaktywuj ML podczas włączania aparatu, przytrzymując wduszony przycisk 'SET'. Wówczas aparat ominie nakładkę ML i wystartuje tak, jakby było wykorzystywane wyłącznie oryginalne ( firmowe ) oprogramowanie Canona. Domyślnie, ML za każdym razem startuje z karty pamięci przy włączeniu aparatu - o ile podczas startu użytkownik nie korzystał właśnie z przycisku SET.
Wątek powstał dość dawno, więc może udało się już komuś rozszyfrować ML-a. Mnie interesują tylko zastosowania fotograficzne (5D II), więc jeśli ktoś zechciałby podzielić się swoimi doświadczeniami byłabym niezmiernie wdzięczna.
Używam ML do zastosowań foto i użytkowych w LV.
Niedawno o tym pisałem Focus Peak jest super - podświetla on na czerwono płaszczyznę ostrości i to nie tylko w LV.
Na szybko można ocenić dodatkowo po zrobieniu zdjęcia czy ostrość mniej więcej trafiła tam gdzie być powinna.
Większość funkcjonalności dotyczy raczej LV
Cropmarks to siatki kompozycji trójpodział itp.
Fajna jest lupka Zoom i oszczędzanie energii w LV, jeszcze ostrzenie z automatycznym powiększeniem.
Nie rozgryzłem wszystkiego, ale w zakładce Overlay i Shoot jest multum możliwości.
Zainstalowałem na kilku kartach, otwierałem zakładki, instrukcja i zmiana, co dają.
Dzięki.
Dla samego Focus Peaking w wizjerze zainstaluję.
LV używam sporadycznie, chociaż do manuali przydatne bywa.
Chyba warto przenieść ten wątek do podforum foto, bo np. ja na video nie zaglądam, dopiero poszukiwanie info o ML mnie tutaj przywiodło.
Bardzo przydałoby się kompendium proponowane w pierwszym poście - może znajdą się dobre dusze i będą go edytować dorzucając to co udało się im rozgryźć.
A może ktoś już przetłumaczył manuala i się podzieli?
Skrótowe opisy funkcji znalazłem właśnie na blogu foto:
Od zera do fotografera: Magiczna Latarnia dla fotografów
i jeszcze to:
http://astropolis.pl/topic/40052-mag...y-maja-lepiej/
http://videodslr.pl/magic-lantern-55...cji-t1862.html
To niestety w wizjerze nie działa. Możesz się wspomóc funkcją Focus Peaking z ML do oszacowania, które fragmenty obrazu są ostre, korzystając z trybu podglądu obrazu z matrycy na żywo ( LV ) lub po wykonaniu zdjęcia/nagraniu filmu sprawdzić które obszary są ostre. W przypadku podglądu filmu, funkcja pozwala oszacować rozkład ostrości na dowolnej stop-klatce. To samo dotyczy innych "nakładek" ML przydatnych przy ostrzeniu, uzyskaniu poprawnej ekspozycji itp. W wizjerze ich nie zobaczysz. Tam jest tylko obraz rzutowany z lustereczka i to co daje oryginalne oprogramowanie Canona ( parametry ekspozycji, aktywny/-e czujnik AF itp. ). Natomiast, korzystając z ekranu LCD na tylnej ściance aparatu, można z nich korzystać. ;)
PS. Widzę, że ładne zdjęcia motylków, kwiatuszków itp. robisz. Dziś już nie, ale spróbuję Ci podpowiedzieć troszkę, co zaczerpnięte z "magicznej latarenki" może Ci ewentualnie pomóc przy Twoich zdjęciach. Mam co prawda inny aparat ( 600D ) niż twój i pewne funkcje dostępne u Ciebie, u mnie nie działają i na odwrót. Poza tym mogą być inne przyciski wykorzystywane w obu aparatach do sterowania ML, ale ogólnie instrukcja do ML jest ta sama. Zakładam, że chcesz korzystać/korzystasz z wersji aktualnej ML, tj. 2.3 ;)
RobertON dzięki za przydatne linki - "latarenki" nie znałam:D
Przed chwilą zainstalowałam v.2.3
-już wiem, że w wizjerze nie działa i trzeba się z LV przeprosić:mrgreen:
Szukam udogodnień do manualnych szkieł, których mam sporo. Chipy nie dają 100% pewności trafienia z ostrością.
Za PS. dziękuję - miło:D
Obiecałem że spróbuję coś niecoś podpowiedzieć, choć gotowca ( całego tłumaczenia instrukcji ML nikomu nie oferuję ). ;)
Masz już zainstalowaną latarenkę, to teraz kilka słów, jak z niej korzystać.
Wpierw odpalasz w aparacie tryb LV, następnie za pomocą przycisku kosza, odpalasz menu ML. Na początek weźmy lekko pod lupkę pierwszą zakładkę "Expo". Jak sugeruje jej nazwa, ma ona za zadanie ułatwienie użytkownikowi regulację parametrów ekspozycji ( nie tylko migawki, przysłony, ale także ISO, balansu bieli, stylu obrazowania itp. ).
Biorąc pod uwagę, że interesują Cię wyłącznie zdjęcia, być może niewiele lub nawet nic Ci to nie pomoże, ale jakieś różnice w stosunku do oryg. oprogramowania oczywiście są.
Przykładowo, w swoim 5DII możesz m.in. regulować balans bieli w zakresie 2500-10000 K, ML poszerza ten zakres ( 1500-15000 K ). Gdyby więc interesowały Cię te skrajne wartości, skorzystaj z opcji WhiteBalance, wejdź w jej opcje ( przyciskiem stylu obrazów ) i zmień jej wartość na żądaną. Można będzie też ją potem zmieniać już bez konieczności wchodzenia w menu ML, ale w trybie LV i ogólnie zmiany będą tyczyć tylko zdjęć wykonywanych w trybie LV.
Jest tam też szereg opcji sterowania balansem bieli, m.in. poprzez oddzielną regulację składowych RGB ( czerwonej, zielonej, niebieskiej ).
5DII umożliwia uzyskanie programowego ekwiwalentu ISO 50, podczas gdy z ML można mieć jeszcze niżej ( ISO 25 ), ale już nie będę pisał, jak to zrobić. Ogólnie technika podobna, gdyby co to pytaj. W kwestii migawki przy wykonywaniu zdjęć, ML w zasadzie Ci nic nie dodaje. Przy filmach już tak. W kwestii przysłony...gdy masz podłączony obiektyw z chipem i chcesz podejrzeć głębię ostrości dla zadanej przysłony, korzystasz z odpowiedniego przycisku w aparacie. W ML, gdy jesteś w LV, nie musisz go używać.
O ile nadal Cię ML interesuje, to daj znać. To tylko drobny fragmencik. O tych użytecznych nakładkach typu focus peaking, "lupka zoom" - o których wspomniał RobertOn, a które być może ułatwią Ci ostrzenie manualnymi obiektywami, ale znowu w trybie LV.. napiszę, o ile się odezwiesz, bo być może już Cię ten temat nie interesuje, hihi. ;)
Dziękuję :D
W podstawowych zastosowaniach to jest nawet prostsze niż na pierwszy rzut wygląda. A gdyby było bardziej skomplikowane, tym bardziej bym nie odpuściła takiego tematu dopóki bym go nie rozgryzła :mrgreen:
Balans bieli - robię zdjęcia tylko w RAW-ach, więc aż tak istotne to nie jest. Natomiast dla regulacji składowych zastosowanie widzę w ekstremalnych warunkach sztucznego oświetlenia - trafiłam raz na takie świetlówki, że z RAW-ów ciężko było coś wyciągnąć.
ISO - poniżej 50 raczej nie schodzę, ale taką potrzebę mogę sobie wyobrazić. To wartości skrajne na + i - ?
Co już używam:
Zebra - przydatny bajer - jakie ustawienia są najlepsze ?
Focus peaking - świetnie się sprawdza - jeszcze tylko najlepsze parametry muszę dobrać
Magic zoom - baaardzo fajne (chociaż w pierwszym momencie myślałam, że peaking przy tym nie działa - działa jednak podświetlając ramkę)
Cropmarks spirala ładnie wygląda, ale... czy jest możliwość "obracania" jej tzn. lustrzanych odbić?
HDR - ciekawy, ale nie składałam - materiał tylko mam
Zakładka Focus - bardzo ciekawa, ale nie rozgryzłam jej jeszcze. Stacking może być przydatny.
Sprawdzenie przebiegu - przydatne czasami.
Natknęłam się na coś wybitnie mnie irytujące (być może tak ma być) tzn. działanie trybu AV w LV - czy to normalne, że ISO skacze, a jedyną stałą jest przysłona? Da się ustawić ISO "na sztywno", albo przynajmniej zawęzić jego zakres? Akurat w macro ten parametr jest dość istotny...