A jak sprawdzi się Canon 50mm 1.4 z 60D w fotografii klubowej?
Czy bez lampy błyskowej w ciemnych klubach przy świetle zastanym da radę? ( chodzi zarówno o szybkość AF jak i o ogniskową )
Wersja do druku
A jak sprawdzi się Canon 50mm 1.4 z 60D w fotografii klubowej?
Czy bez lampy błyskowej w ciemnych klubach przy świetle zastanym da radę? ( chodzi zarówno o szybkość AF jak i o ogniskową )
Nie poradzi sobie... Nie wiem czy nawet uzyskasz czas 1/50 na ISO 3200. Nawet jeśli to fotografowanie ludzi w klubie przy takich czasach, bez lampy to jakaś pomyłka. Zdjęcia będą poruszone albo z powodu zbyt krótkiego czasu albo z powodu ucieczki modela z GO. Jak przymkniesz z f/1.4 to czasy się jeszcze wydłużą lub ISO pójdzie w górę. Wtedy już tragedia murowana. :)
Poza tym moim zdaniem w klubach lepiej sprawdzają się ogniskowe rzędu 30mm, np. wcześniej wspomniana Sigma. 50mm to już trochę ciasno. Szczególnie na crop'ie jakim jest Canon 60D.
sigma w ciemnościach raczej się nie sprawi,już lepiej c 35/2
Sigma z 7D w ciemnościach radzi sobie bardzo dobrze. Nie wiem ile w tym zasługi Sigmy a ile 7D, ale nie ma najmniejszych problemów. Iso 3200 i pełna dziura.
To bardzo ciekawe.
EDIT:
dwa sample przy świetle żarowym (2 żaróweczki po 4W każda - dość liche światło?). W jednym ostrość kierowana na napis canon, druga na słoiczek z kremem w lewym dolnym rogu (ten z różowym dekielkiem). JPEG prosto z puszki.
http://www.mediafire.com/?ecbw35d7ilowj7d
http://www.mediafire.com/?b0sxv5cdbeaz36b
Widocznie trafiłem na słaby egzemplarz, bo nie wyssałem sobie tego z palca ;)
zdecydowanie wariant A a tym bardziej jak kiedyś zmienisz puszkę na FF to będzie sama radocha używania tych szkieł :-)
Jak rozpracujesz 85-kę to nie bedziesz chciał innego szkła (no chyba że 85L ;))
Sprawa, wbrew pozorom, jest prosta.
Przejrzyj swoje prace z np. ostatniego roku, (łatwo sie robi takie zestawy automatycznie w LR) i zobacz jaki % jest w krótkim końcu Twojej szklarni a jaki w końcu długim. Będziesz wiedział w która stronę ogniskowych "masz ciąg".... i kupuj
jp