Odp: Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.
Widać że niewielu forumowiczów używa capture one, ale napiszę coś jeszcze w tym temacie. Jedno jest na pewno niepodważlne, DPP daje najlepszy kolor i żaden program na dzień dzisiejszy nie jest w stanie z nim konkurować.Wielu z Was wybiera lightrooma ze względów większej kontroli parametrów obrazu i łatwość obsługi. Lightroom nie jest dla amatora, trzeba być świadomym ułomności jego profili.
Korzystam z Capture One i wczoraj zrobiłem sobie głębsze porównanie z DPP i soft Canona wygrywa. Capture One daje na starcie słabsze kolory, lekko przygaszone, słabszy kontrast, ale za to kolor skóry jest bardzo dobry. Znalazłem ogromną wpadkę Capture One, otóż w wysokich światłach na granicach przepalenia nie ma szczegółów i kolor jest nieregularny, ten sam obrazek w DPP to inna bajka. Zawiodłem się na tym sofcie, bo kolor skóry to nie wszystko.
I teraz kwintesencja, jak radzić sobie z kolorem skóry w DPP, bo jak wiemy skóra z Canonów jest za czerwona. Mamy dwa sposoby, nie ja to wymyśliłem i pomimo wad efekty są bardzo dobre. Zmieniamy color tone na 1 lub drugi sposób lepszy, zmieniamy tylko barwę czerwieni a nie wszstkich jak w przypadku color tone. Aby zmiennić barwę czerwieni musimy zainstalować Canon picture style i w nim otworzyć rawa z ludzką skórą i próbnikiem kliknąć na skórę, następnie zmienić hue- barwę np. na +8 i saturacja na -2. Ten zabieg spowoduje zmniejszenie czerwonej dominanty i pozwoli na zwiększenie nasycenia na +1. Od jakiegoś czasu jest dostępny plugin do DPP nazywa się DPP plus i oferuje on pracę na warstwach i wiele innych tematów, wszystko wskazuje na to iż Canon za darmo już nic nie da a plugin jest oczywiście płatny.
Nawiążę tylko do wspomnianego przez Ciebie pluginu. Zapewne masz na myśli DPP++ http://digitol.free.fr/doku.php?id=dpppp:home Jesdt płatny gdyż nie jest to element pochodzący od Canona ale od prywatnej osoby. Osobiście używam DPP++ który pozwala na lokalną korekcję świateł, cieni kontrastu, selektywną zmianę koloru, itp. Również w innych kwestiach DPP++ okazuje się bardzo pomocny, ale z tym każdy może zapoznać się sam. Dla mnie canonowski DPP dopiero z tym pluginem stał się w pełni używalnym softem. Jeśli ktoś używa DPP to ten plugin dla niego jest wprost nieodzowny :)
dulak, właśnie ten plugin mam na myśli;), co do recepty na kolor skóry w DPP podaję źródło z dokładnym profesjonalnym opisem Kolor skóry aparatach Canon – jak zredukować czerwoną dominantę | SatinPhoto
Próbowałem takiego ustandaryzowania, akurat lubię kolory LR, ale miałem zdjęcie, ktore lepiej wyglądało z DPP. Użyłem ColorCheckera i było mi łatwiej znaleźć różnice.
Cytat:
Zamieszczone przez
tantal
Też nie do końca odgaduję cel. Jeśli chodzi o głęboka ingerencję w obraz to każdy wydzierga w swoim odrawiaczu to co potrafi. Skopiowanie jakiejś zawiłej obróbki z DPP i przepisanie tej receptury na "język" ACR byłoby koszmarem gdyby nie profile DNG. A tak gra wstępna odwalona, w tym samym czasie hrabia może jeszcze poczytać ;) Jeśli chodzi o wstępne wołanie to nie widze żadnych przeszkód żeby ACR/Lr nie imitowało hurtem odrawiania DPP. Poniżej przykłady, jeśli ktoś wynajduje róznice między a i b (które to literki poplątałem względem wołarek) to przez moje niedbalstwo, wystarczy zmienić jeden parametr i tej widocznej różnicy nie bedzie.
Wołanie podstawowe ale - podkreślam: hurtowe a z jednej b- z drugiej.
W Twoich zdjeciach rzeczywiscie prawie nie widac roznicy! Nie bardzo zlapalem, co rozumiesz przez hurtowe odrawianie? Jaki parametr nalezy zmienic aby zgubic roznice w jakosci pomiedzy tymi dwiema wolarkami RAWow? Jak doszedles do takiego efektu?
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Nawiążę tylko do wspomnianego przez Ciebie pluginu. Zapewne masz na myśli DPP++
Digitol Jesdt płatny gdyż nie jest to element pochodzący od Canona ale od prywatnej osoby. Osobiście używam DPP++ który pozwala na lokalną korekcję świateł, cieni kontrastu, selektywną zmianę koloru, itp. Również w innych kwestiach DPP++ okazuje się bardzo pomocny, ale z tym każdy może zapoznać się sam. Dla mnie canonowski DPP dopiero z tym pluginem stał się w pełni używalnym softem. Jeśli ktoś używa DPP to ten plugin dla niego jest wprost nieodzowny :)
Czy jest szansa w tym, a moze w jakims innym programie, zmiana wielkosci czcionki 'tool palette'. Moj 27 calowy nec o rozdzielczosci 2560x1440 wypala mi oczy, literki menu sa takie malenkie... Na marginesie przestrzegam przed zakupem takiego monitora bez uprzedniego testowania wydajnosci wzroku.
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Czy jest szansa w tym, a moze w jakims innym programie, zmiana wielkosci czcionki 'tool palette'.
Próbowałeś zmienić to dla całego Windows w ustawieniach ekranu? (W7: Panel sterowania - Wygląd - Ekran - czcionka 125%). Działa to we wszystkich aplikacjach i czasami z efektami ubocznymi, ale może być jakimś pomysłem.
A odnośnie dyskusji - preferencja DPP strasznie mnie zaskakuje, bo gdy go używałem, to co chwilę miałem zdjęcie, którego nie potrafiłem doprowadzić do zadowalającej mnie postaci. Szczególnie shadows/highlights okazywały się zupełnie nieprzydatne, bo ustawienie bardziej niż 1-2 dawało nienaturalny efekt. W efekcie co ważniejsze zdjęcia wywoływałem w Camera Raw z Elements (Photoshopa nie mam). Przesiadka na LR4 była jak zaczerpnięcie powietrza. Brakuje mi tylko łatwiejszego dostępu do styli canonowskich, zresztą "camera standard/neutral itd" w LR4 to nie to samo, co w DPP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vroo
Próbowałeś zmienić to dla całego Windows w ustawieniach ekranu? (W7: Panel sterowania - Wygląd - Ekran - czcionka 125%). Działa to we wszystkich aplikacjach i czasami z efektami ubocznymi, ale może być jakimś pomysłem.
Mam win 8, tam mozna ustawic wielkosc czcionki indywidualnie, 150, 164 itd Niestety DPP to nie rusza, dalej mam malenkie literki.
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Czy jest szansa w tym, a moze w jakims innym programie, zmiana wielkosci czcionki 'tool palette'. Moj 27 calowy nec o rozdzielczosci 2560x1440 wypala mi oczy, literki menu sa takie malenkie... Na marginesie przestrzegam przed zakupem takiego monitora bez uprzedniego testowania wydajnosci wzroku.
tak już niestety jest na monitorach o wielkich rozdzielczościach
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
tak już niestety jest na monitorach o wielkich rozdzielczościach
Dlatego pozbywam sie tego gniota najszybciej jak moge, to nie na moje oczy.