Ja tam już się nauczyłem :smile:
Jak się fotografuje, a nie myśli o tym co by było gdyby było to jest dobrze. Puszka jest po prostu bardzo dobra.
Wersja do druku
Duzo zalezy od obiektywu. Najwolniej na 85, najszybciej na 135. 24,35,50 jest dobrze-bardzo dobrze. 5d2 jest moim pierwszym Canonem dig, przedtem uzywalem Pentax K10d i roznica jest bardzo duza na + dla C
??
z definicji AF powinen dzialac lepiej niz w c50/c40 .
jesli tak nie jest to sprawdz czy masz dokladnie dostrojone obiektywy, jesli nie to nigdy nie bedzie tak jak mogloby byc.
c5mk2 to wciaz jeden z lepszych aparatow na rynku do fotografii statycznej i nienajlpszy do szybkiego reportazu . Te mozliwosci pojawily sie dopiero w mk3. W tej klasie cenowej tylko nowy d800 jest lepszy , ale przeciez o kilka lat mlodszy.
W sumie af jest lepszy niz c50/c40 , ale w ogole aparat jest wolniejszy ( praca lustra , wieksza droga do pokonania przez soczewke w trakcie ostrzenia). Brakuje czesto szybkosci w tym aparacie , ale to nie jest problem sensu stricte autofocusa.
Szybkość AF też mnie dobija. Wiele dobrych momentów mnie uciekło :(
Shutter to niezły lager. W 40D wszystko wydawało się łatwiejsze, jest moment ustawiam ostrość i dociskam spust. No i mam dobry moment na zdjęciu. Była większa radość z fotografowania.
nigdy nie nalezal do najszybszych .
masz 3 mozliwosci - przejsc na mf i jak to dawniej bywalo nastawiac recznie odleglosc " z gory"
przejsc ma mk3
przejsc na c1d.
nie jest to aparat szybki.
mnie brakuje jedynie szybkosci , sama dokladnosc AF jest ok w sensie canonowskiej dokladnosci.
dla motywow ruchomych trafiona ostrosc jest zawsze kwestia przypadku , strzela sie seria i wybiera ostre.
wg specyfikacji c1d wyrabia dla predkosci 40 kmh do 8 m odleglosci - teoretycznie , w praktyce uzysk jest znacznie nizszy , to zalezy tez od obiektywu . w c5d2 wlasciwie dla obiektow ruchomych nie ma szans w jednym zdjeciu na 100 % trafic - tylko na zasadzie przypadku.
w warunkach statycznych dla slabego oswietlenia rzedu 1/20 sek , 100 iso , przyslona ok2.0 sprawnosc af w c5d2 dla roznych obiektywow wynosi ok 80 max 95% tzn w sredniej z 10 strzalow osiaga sie ok 80 - 95% mozliwej rozdzielczosci gdyby trafial na 100 %. to wynik niezly , ale dla zdjec statycznach. Wiadomo im ciemniej i im wiecej ruchu tym gorzej.
podstawa jest mikrotuning AF - bez tego nie ma szans na powtarzalna prace.
Kurcze tak czytam Wasze komentarze i się zastanawiam. Macie MKII gdzie Af jest dużo sprawniejszy jak w starej 5D a mówicie o nieostrych zdjęciach na ruchomych kadrach. Fotografuje sport i jakoś nie mam problemu z ustawianiem ostrości nawet z podpiętą Sigmą 50/1,4 HSM :)