Odp: Tarmon 17-50 - gigantyczna (?!) aberracja chromatyczna przy 17mm
Cytat:
Zamieszczone przez
adamek82
Witam,
Czy taka aberracja chromatyczna to norma w tym modelu?
No nie rób jaj, zauważyłes chyba w jakiej odległości od brzegu kadru jest ten róg budynku ?
Cytat:
Dodam, że przy 25mm i 50mm aberracje tego typu w moim modelu znikają i są praktycznie niezauważalne.
A na tym zdjęciu teraz to niby jakie są ???????????????
Gigantycznie to się chyba nudzisz ;)
adamek82 opisywana przez ciebie bolączka nie jest problemem. Rób zdjęcia.
zgadzam się z michael_key rób zdjęcia i się tym nie przejmuj bo nic nie widać nikt zdjęcia nie powiększa ileś tam razy i patrzy w nie jak sroka w kość. Zdjęcia ogląda się na odbitkach tylko i wyłącznie bo to jest efekt końcowy a nie monitor na którym jest tylko obróbka.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
gezas ludzie maja po prostu pierd..ca na punkcie ostrosci i abberacji.
stary gdzie ty tam widzisz jakies abberacje?
(albo czy ty wogole wiesz jak wyglada CA?)
Na tamtym zdjęciu faktycznie było słabo widać, ale spójrzcie proszę na to zdjęcie:
https://picstocloud.com/2dcr86/IMG-7735.JPG
Tutaj już widać (lewy górny róg i ogólnie lewa strona, po ściągnięciu zdjęcia wystarczy zrobić powiększenie 50% rozmiaru oryginalnego i widać, a na 100% widać już bardzo dobrze - czerwone i zielone obwódki)... I co na to powiecie?
Dziwne dla mnie jest to, że lewa strona zdjęcia wyraźnie aberruje, a prawa dużo mniej...
Dodam, że to było przy przesłonie 8.0, więc teoretycznie problemu nie powinno być, prawda?
Problem występuje tylko dla szerokiego kąta, przy 25mm znika.
Cytat:
Zamieszczone przez
adamek82
Czy to normalne zachowanie tego obiektywu, czy coś z moim egzemplarzem jest nie tak i warto by oddać do serwisu? (kupiony miesiąc temu)
Z testu tego obiektywu wynika że to normalne zachowanie Test Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) - Aberracja chromatyczna - Test obiektywu - Optyczne.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
adamek82
Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
...
Dziwne dla mnie jest to, że lewa strona zdjęcia wyraźnie aberruje, a prawa dużo mniej...
Dodam, że to było przy przesłonie 8.0, więc teoretycznie problemu nie powinno być, prawda?
Problem występuje tylko dla szerokiego kąta, przy 25mm znika.
W lewym rogu są silniejsze abberacje, bo w rogach zwykle są silniejsze. Oprócz tego scena w lewym górnym rogu jest nieco jaśniejsza (większy kontrast między niebem a krawędzią budynku), więc wyraźniej widać aberracje.
W niektórych obiektywach aberracja rośnie wraz z przymykaniem przysłony.
Zwykle dla szerokiego kąta aberracje są większe (zwłaszcza w rogach kadru).
Zobacz sobie sample z obiektywów, które rzeczywiście poważnie aberrują (np. Tokina 12-24), a później jeszcze raz na spokojnie rzuć okiem na swoje zdjęcia. Gwarantuję, że się uspokoisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Sezon ogórkowy się zgodzę, no ale chyba nie w naszej branży ? :) Nic tylko się cieszyć,że kolega nie nabył 24-105 L.
Przymierzałem się, może to będzie mój następny zakup, choć na razie pobawię się tym Tamronem. Prośba do Ciebie Cichy, bo wiem, że jesteś znawcą - spojrzałbyś na to zdjęcie: https://picstocloud.com/2dcr86/IMG-7735.JPG i wypowiedział się, czy to normalne? Mnie dziwi, że przymykanie przesłony mu nie pomaga, wg testu z optycznych przymknięcie do 8,0 powinno mu wyraźnie pomóc.
Temu obiektywowi nic nie dolega, to jest normalne zachowanie a dodatku to i tak jak na aberracje to ta jest minimalna!!!
Wiele canonowskich szkieł i to sporo droższych od tego tamrona ma wieksze aberracje !
Tak trochę może obok, ale jednak nawiązując do tematu.
Mam obecnie T 17-50 2.8, wcześniej miałem C 18-135. Zdarza mi się dość często strzelać fotki na szerokim końcu i o ile w przypadku 18-135 bardzo często widziałem aberrację (mimo, że body korygowało przecież to programowo), to w przypadku 17-50 (pomimo, że body nie koryguje programowo) nie widzę lub zdarza się bardzo rzadko.
Oczywiście porównując podobne kadry i otwory.
Obiektyw jest ok....
To w lewym rogu trudno nazwać aberracją... Tam prawie nic nie widać.
Jak byś nie powiedział gdzie szukać, to myślę, że 95% ludzi oglądających to zdjęcie nawet by się nie zorientowało...