Odp: rodzaje softbox-ów, wielkości, zastosowanie... beuty dish..?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karolinna
Bez urazy.. ale konkretów na powyższe pytania nigdzie nie znalazłam....
Równie dobrze mogłabyś zapytać o plan do znalezienia skarbu. Nawet najlepsze narzędzia w postaci wyszukiwawcza metalu nie zapewni, że znajdziesz skarb. Możesz latami chodzić po polu i znajdziesz starą puszkę lub gwóźdź. Musisz posiadać plan. I to nie ten zostawiony pięćset lat temu przez piratów wytatuowany na skórze zdartej z pleców wikinga pod magicznym kamieniem a ten w Twojej głowie. Trzeba wertować książki, śledzić stare mapy interesować i zagłębiać się w temat. Z czasem się uda a może nie. Podobnie jest w fotografii. Bez planu ani rusz. To ty musisz widzieć światło. Jak je zobaczysz to przestaniesz zadawać takie pytania na Forum. Zresztą zadawaj, tyle, że nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi.
Generalnie to i soft 60x60 i soft 60x90 i octa 180 i beauty dish mogą służyć do portretu. Różnica taka, że każde z nich da inny efekt. Jak chcesz konkretnej odpowiedzi to raczej naprowadź nas w kierunku efektu jaki chcesz uzyskać...łatwiej będzie pomóc.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
... Chociaż w "studiu" 5x4 jeśli ściany i sufit nie są czarne obojętnie co się użyje to i tak całe pomieszczenie będzie świecić.
Tu akurat sie nie zgodze. W zaleznosci od zastosowanych modyfikatorow oraz mocy lamp, mozna "swiecic" scianami, jak rowniez oswietlic tylko konkretny obszar. Nawet w malym pomieszczeniu mozna zrobic tak, aby sciany mialy marginalny wplyw na oswietlenie...
a czy octa np. 80cm quantuum dużo różni się od photixa?
Błagam o jeszcze jedną podpowiedź... dzisiaj chcę kupić już to o czym przez kilka dni Was męcze, ale nie wszystko jest dostępne to na co się zdecydowałam, na domiar złego niektóre dodatki nie wiadomo kiedy będą nawet u producenta... chodzi głownie o soft octa 80 quantuum - pytanie czy odpowiedznik photixa będzie ok? I drugi softbox na drugą lampę (biorąc pod uwagę wymiary mojego studia i to że będzie wykonywana głównie fotografia portretowa) mysłałam o wymiarach 60x90 (quantuum nie ma takiej opcji) jest tylko 40x80, ewetnualnie z photixa 60x90 jest taki wymiar... większe rozmiary raczej za duże, a znowu nie wiem czy 40x80 nie będzie za mały (chciałabym wykorzystywać to czasem w plenerze..).....
Bardzo proszę o szybką odpowiedź....proszę..proszę :), już pewnie macie mnie dość.. :(
ta octa photix będzie ok, softa bierz 60x90 !
Taki trochę offtop: Sergiusz, łazisz może z detektorem, bo tak ładnie o nim piszesz, chociaż piszesz wyszukiwaczem, a nie wykrywaczem.
Karolinna, kupiłaś może już te modyfikatory photixa? jak z jakością, masz do czego porównać? sam się przymierzam ale nie wiem jak z jakością tego będzie.
pozdr.