Odp: Czy warto zakupić 50 mm
Z kalibracją w tym modelu może być problem, ja miałem podobny przypadek i wysłałem do kalibracji - dostałem odpowiedź, że jest to normalne dla tego obiektywu i został mi odesłany bez zmian. Najpierw używałem go z 400d poźniej z 50d gdzie sobie dokalibrowałem i teraz mam go na 5d markI gdzie nie ma żadnych problemów. Więc wg mnie nie ma reguły z którym body jak będzie pracował.
Cytat:
Zamieszczone przez
aztek
Dokładnie za 310 pln :wink: To nie obawiał byś się tego lekkiego ff tylko kupił i wysłał w razie problemów do serwisu :confused:
Tak - masz przecież gwarancję.
A gwaracji, że u Ciebie będzie FF nie masz. Przy szansie pół-na-pół zaryzykować chyba warto, nie? :D
Cytat:
Zamieszczone przez
freaku
dostałem odpowiedź, że jest to normalne dla tego obiektywu i został mi odesłany bez zmian. . Więc wg mnie nie ma reguły z którym body jak będzie pracował.
Czyli nie warto nawet wysyłać do kalibracji tylko modlić sie do bogów troszkę szczęścia.
50 : 50 - można zaryzykować ... A samemu można na śrubce coś dokręcić aby poprawić celność?
ZCP Canon nie kalibruje obiektywów z plastykowym bagnetem.
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
ZCP Canon nie kalibruje obiektywów z plastykowym bagnetem.
Czyli kalibrację można zrobić tylko z poziomu body (np C50 D) reszta loterią :shock:To na co gwarancja , darmowy serwis i kurier Canona :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
aztek
Czy lepiej kupić inny model z ostrym pewnym i celnym AF :confused:
Obawiam się że takiego 50/1,8 chyba nie ma ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzidofon
Obawiam się że takiego 50/1,8 chyba nie ma ;-)
Racja C , N doceniają tylko klienta kupującego drogie L
Miałem 4 sztuki tego szkła na 50D i każda miała albo FF, albo BF, albo działała "w kratkę" (i były to sztuki na gwarancji). Mikroregulacja nic nie dała... Do 60D kupiłem na Allegro używaną, bez gwarancji, "w ciemno" i... działa idealnie! Nie ma reguły jak kupisz :) Do ~300zł można dać za to szkło - drożej - tylko kupując po wcześniejszym podpięciu do body, takie jest moje zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Do ~300zł można dać za to szkło...
czyli jest już dwóch, którzy na Twoim, aztek, miejscu by sie nie zastanawiali... :-D
też kupiłem. jak będzie ff, bf to sprzedam i tyle. niema się co pieścić