Odp: Bowens czy Quantuum?Jakosc swiatła!!!
Najwygodniej i najpewniej byłoby wyzwalać za pomocą zestawu nadajnik + 4 odbiorniki. Jednak każdy kolejny odbiornik to spory koszt. Można kombinować z wyzwalaniem części lamp za pomocą fotocel efekt powinien być równie dobry, choć nie zawsze się udaje :)
Ten DPIII-800 to trochę skromniejsza wersja DpsIII o którym wspominałem. Z tego co widzę różnica polega na tym, że DpsIII ma większy wyświetlacz i możliwość sterowania pilotem, poza tym to chyba to samo. Więc ten model w zasadzie mogę polecić, bo miałem okazję go używać.
Z MSN-800 nie miałem do czynienia, ale ze specyfikacji wynika, że to spora konstrukcja.
Co do Pilot New 800, jest chyba najbardziej zaawansowana lampa z tych, o które pytasz. Mocna, 300W lampa modelująca, bardzo dobry czas ładowania, duży zakres regulacji mocy 1/1-1/64, osłona UV na palnik, i rzecz bardzo istotna (przynajmniej jak dla mnie) solidny zacisk mocowania – ten, który reguluje nachylenie lampy. Gdybym potrzebował teraz 800 to chyba byłby faworyt.
Heh zasilacze plenerowe to skomplikowany temat. Te, które są na rynku kosztują niemało, a kombinowane na własną rękę (trochę tego w internecie znajdziesz) są mocno zawodne i łatwo zepsuć nimi lampę. W każdym bądź razie Jinbeie możesz zasilić dowolnym uniwersalnym (takim z klasycznymi gniazdkami) zasilaczem plenerowym o ile pozwala na to jego moc (jak każde inne lampy). Musisz zsumować sobie moce lamp i zobaczyć, który inwerter to uciągnie, przy 4x800Ws byłoby ciężko bo najmocniejsze obsługują do 2400Ws . Bardzo dobre opinie ma sprzęt Innovatronix np. Explorer XT SE, to chyba jedne z najmocniejszych dostępnych.
Miałem różne lampki i tak dla mnie rewolucyjnym rozwiązaniem był EX-600LR ze względu na pilota. Nawet wymieniłem lampki na te z pilotem. Zdalne sterowanie to bajka jak lampka jest na boomie i nie tylko. Nie muszę biegać od lampki do lampki czy wciskać się między lampę a ścianę żeby zobaczyć ustawienia.
DpsIII też mają pilota i są nowsze i w te bym teraz celował. Wygoda pracy super.
Dziekuje wszystkim,mysle ze wybor juz nalezy do mnie:)naprawde jestem wdzieczny za te obszerne opisy:)takze zakupie lampki i dam znac jak sie sprawuja bo moze tez ktos bedzie potrzebowal pomocy w doborze,wiec bede mogl co nieco napisac,pozdrawiam.
W ofercie zasilaczy plenerowych znalazlem ENERGON EN-760 PRZENOŚNY ZASILACZ AKUMULATOROWY JINBEI FREEPOWER 3000,TRONIX EXPLORER XT SE ,FREEPOWER CR-3200 POWER PACK.Czym sie kierowac przy wyborze zasilaczy oprocz mocy?
Cytat:
Zamieszczone przez
kevinbray
W ofercie zasilaczy plenerowych znalazlem ENERGON EN-760 PRZENOŚNY ZASILACZ AKUMULATOROWY JINBEI FREEPOWER 3000,TRONIX EXPLORER XT SE ,FREEPOWER CR-3200 POWER PACK.Czym sie kierowac przy wyborze zasilaczy oprocz mocy?
3600W to moc sumaryczna nie znaczy, ze możesz podłączyć 1 lampe 3600 tylko np. 3 o mocy każda nie wiecej niż 1200Ws.
Trochę napisałem tutaj: Strobist, lampy studyjne w plenerze. ť witoldspisz.com
Witam,no własnie wczoraj trafiłem na pana stronke i poczytalem troche o IlluStar G-3000WS.Interesowałaby mnie jeszcze ilosc błysków kazdego z zasilaczy ale nie bardzo moge znalezc.
Istotny jest też czas w jakim są w stanie naładować kondensatory w lampach. Wygląda to tak, że im większych mocy używasz tym dłuższy jest czas ładowania lamp. Na LR jest test przedstawiający możliwości XT3 : Tronix Explorer XT3 battery pack review | Lighting Rumours
Temperatura barwowa samego źródła światłato jedno, ale modyfikatory przez które to światło przelatuje też musi trzymać biel i tak sobie myślę, że te znane i renomowane firmy muszą jednak to gdzieś kontrolować, a reszta niekoniecznie...
Powiem szczerze ,ze niewiem, ktory zasilacz wziasc,jest promocja na IlluStar G-3000WS o prawie 300zl taniej do 24 lipca,Explorer XTSE kosztuje okolo 1900zl a Energon EN-760 2.500.
o Energonie jeszcze nic nie słyszałam, ale Tronix Explorer służy już jakiś czas znajomemu - zresztą kilka razy miałam okazję także korzystać, jak dotąd nie ma mu chyba nic do zarzucenia... no może po za tym, że nie waży 500 gr i nie mieści się w kieszonce tradycyjnej torby na aparat ;).