I chyba tez tak uczynię. Zdecyduję się mimo wszystko na FF czyli 5D MkI. Nawet mam na oku jednego z drugą migawka z przebiegiem 3500 klatek - pierwsza migawka padła w nim mając 38 tyś.
Wersja do druku
I chyba tez tak uczynię. Zdecyduję się mimo wszystko na FF czyli 5D MkI. Nawet mam na oku jednego z drugą migawka z przebiegiem 3500 klatek - pierwsza migawka padła w nim mając 38 tyś.
szybko padła
Nie do końca. Jeśli padnie ci przed terminem sugerowanym przez producenta (150k), to wymieniają za darmo. Tylko samej migawki się nie wymienia, dochodzi komora lustra i funkcje nastawcze.
Wyjaśnij, bo nie bardzo rozumiem. Co takiego łączy pentaxa k-5 z samsungiem?
Od 2005 roku Pentax i Samsung mają umowę o współpracy w segmencie DSLR - Pentax optyka i mechanika, Samsung elektronika. Przyznam, że nie wiem konkretnie jaki jest wkład samsunga w model K-5. W odróżnieniu od dwóch poprzednich modeli matryca pochodzi od Sony ale jeszcze coś z elektroniki pewnie w nim jest.
Będąc w takiej sytuacji jak autor wątku (padnięcie posiadanego korpusu + zainteresowanie fotografią krajobrazową) opchnąłbym posiadane szkła i zakupił coś w systemie np. micro 4:3, jakiegoś Olympusa, albo Panasonica z dwoma szkłami (w standardzie ekw. 28-300).
Zaś za oszczędzone w ten sposób spore pieniądze udałbym się w poszukiwania fajnych krajobrazów do sfotografowania, nie targając przy tym plecaka sprzętu.
Coraz częściej myślę o cyfrowych lustrzankach jak o Lambo do którego ktoś zamiast nalać benzyny zaprzągł dwa woły i cieszy się powożeniem :rolleyes:.