Co do porównania zdjęć 1100D do 20D to nie wiem. Jednak jeśli chodzi o filmowanie to od 550 w górę. 500D z ML jakoś obleci, ale nie da się podpiąć zewnętrznego mikrofonu i nie ma 30 fsp na Full HD, a 1100D jeszcze gorzej ;)
Wersja do druku
Moim zdaniem nowe puszki mają jedną rzecz, której stare nie mają a jest to akurat dla mnie sprawa bardzo istotna - wysokie ISO. Trzeba czasem zrobić zdjęcie z ręki i by się w ogóle udało musi być ISO 3200. Przy starej puszce po prostu zdjęcia nie ma. Przy nowej jest. Dziś nie kupiłbym puszki choćby nie wiem jak ergonomicznej wygodnej i cudownej ale mającej max ISO 1600.
Zgadzam się w 100%, ostatnio wymieniłem 450D na 7D, przedtem mogłem pomarzyć by zrobić fotkę w lesie lub tuż po zachodzie, teraz nie mam z tym żadnych problemów.
Na drogie jasne stałki mnie nie stać, a za wysokie ISO dużo mniej się dopłaca. Oczywiście ergonomia, funkcjonalność, wygoda użytkowania itp. to inna bajka, ale jak się nie spróbuje to się nie dowie :)
Jeśli 1100D ma zastąpić klasyczną kamerę to raczej zły pomysł. Co do jakości zdjęć to też sprawa dyskusyjna i lepiej raczej nie będzie.
Jedyna różnica tkwi w budowie, ale na ten temat nasa masz już swoje zdanie :)
Dzięki za odpowiedzi. Po głębszym przemyśleniu zbieram kasę i jednak odłożę na coś lepszego :)
przesiadka z xxd na xxxxd będzie bardzo bolała, juz lepiej kup 600d. Sam zmieniłem niedawno 20d na 650 i mały uchwyt w nim mnie załamal, przy 1100 będzie jeszcze gorzej...
Osobiście posiadam canon 1100d oraz miałem okazje robić zdjęcia 20d. Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty to 1100d jest lepszy ale ma kilka minusów w stosunku do 20d
- 3fps vs 5fps
- brak drugiego kółka, zamiast tego krzyżyk
- czas naświetlania, 1/4000 vs 1/8000 (przydaje się przy bardzo jasnych sceneriach)
- jest mniejszy, co może być wadą lub zaletą ale osobiście wolę większe aparaty bo lepiej leżą w dłoni i są stabilniejsze
Tutaj masz całe porównanie obydwu aparatów (Canon 1100D vs 20D - Our Analysis)