-
wyjaśnię po kolei.
Nadajnik - urządzenie nadające sygnał (tu mam na myśli nadajnik radiowy)
Odbiornik - urządzenie odbierające sygnał z nadajnika i wyzwalające lampę
Fotocela - urządzenie, które gdy zobaczy błysk światła daje sygnał i wyzwala lampę
Konstrukcja studia:
Nadajnik zakładasz na aparat
Odbiornik zakładasz do jednej z lamp (do systemowej)
Fotocelę włączasz w lampie studyjnej (większość lamp studyjnych to ma)
Zasada działania:
1. Naciskasz spust w aparacie
2. sygnał przez gorącą stopkę dociera do nadajnika
3. nadajnik puszcza sygnał radiowy
4. odbiornik przymocowany do lampy systemowej odbiera sygnał i wyzwala lampę
5. błysk z lampy systemowej dociera do lampy studyjnej
6. fotocela odbiera błysk lampy systemowej i wyzwala lampę studyjną.
7. masz fotkę z oświetleniem z obu lamp.
Cały proces zachodzi bardzo szybko i w praktyce przyjmuje się, że obie lampy błyskają jednocześnie.
-
kurcze, wciaz nie o to pytam ;]
-
No to ja już nie wiem o co pytasz, masz tu tak klarownie wyjaśnione, żekłbym łopatologicznie, że już bardizej się nie da.
Jak Ci lampa Błyskowa nie wyzwala to ustaw ją na odpalanie na fotocele, i wyzwalaj studyjne, błyskowa błyśnie jak dostanie błysk ze studyjnej...
-
ogólnei to jest tak
[QUOTE]Posiadam aparat 550d wraz z lampą speedlight 580 ex II, ................. beauty dish on nie ma nic do tego i nie bardzo wiem jak ją wyzwolić. ................................ posiadam tez radiowkę do lamp studyjnych i tu nie wiadomo jaką/QUOTE]
Mozę warto sprzedać to co się ma i kupic coś innego ?
-
C550D nie ma mozliwosci sterowania lampami zewnetrznymi (C580EX tez) za pomoca lampy wbudowanej (to chyba jest dopiero od 60D).
C580EX nie ma wbudowanej foloceli wiec nie da sie jej wyzwolic za pomoca blysku.
Wyzwolenie wszystkich lamp mozliwe jest tylko tak jak napisal Ci m-a-r. Co najwyzej mozesz zamienic nadajnik/odbiornik radiowy na kabel PC, lub na nadajnik podczerwieni ET-S2 (nie potrtzebujesz wtedy odbiornika, poniewaz C580EX ma wbudowany odbiornik podczerwieni).
W tym zestawie nie za bardzo jest co zmienic. Najpierw wyzwalasz C580 za pomoca radia/podczerwieni/kabla PC, potem blysk z flasha wyzwala lampy studujne za pomoca fotoceli. Odwrotnie sie nie da, mozesz radiowo wyzwolic lampe studyjna, ale nie ma jak wyzwolic C580.